eu.autogenitrening.hr

Novosti23. srpanj 2021.

KRENULA EDUKACIJA ZA NOVU GRUPU POLAZNIKA. UKUPAN PLANIRANI BROJ OD 184 POLAZNIKA VEĆ SADA PREMAŠEN!

U utorak, 20. srpnja, krenula je edukacija o znanjima i tehnikama autogenog treninga za novu grupu upisanih polaznika. Novu grupu čini 13 polaznika, pripadnika najranjivijih društvenih skupina: nezaposlenih osoba, osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi. Edukacija se održava u prostoru partnera na projektu, HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja, dva puta tjedno, u ukupnom trajanju od 20 sati, a vodi je naša certificirana voditeljica autogenog treninga Ana-Mari Šerfezi. Edukacija je ključna aktivnost našeg projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“. Financirana je iz Europskog socijalnog fonda i za krajnje polaznike, stanovnike grada Petrinje, je besplatna.

Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika samorazvoja i samopomoći koja pomaže postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje za djelovanje u svim situacijama. U projektu je planirano obuhvatiti edukacijom 184 osobe s područja grada Petrinje, ali, zbog cjelokupne vanredne situacije, broj polaznika koji su prošli ili prolaze kroz program edukacije o znanjima, alatima i tehnikama autogenog treninga, sa zadnjom novoupisanom grupom, dosegnuo je 193. Sljedeća grupa kreće početkom rujna, a edukacija će se održavati u novouređenom privremenom prostoru Udruge IKS.

Partnerska podrška HZZ-a i Udruge IKS kroz osiguravanje prostora za održavanje edukacija te komuniciranje mogućnosti prema potencijalnim polaznicima bila je za realizaciju ovih edukacija u srpnju ključna. Dragi partneri, hvala vam!

Natrag na vrh

19. srpanj 2021.

ZAVRŠAVAJU EDUKACIJE O AUTOGENOM TRENINGU ZA ZADNJE DVIJE GRUPE UPISANIH POLAZNIKA, ZAPOČINJE NOVA

Ovih dana održavaju se završne edukacije o znanjima, alatima i tehnici autogenog treninga za 24 stanovnika grada Petrinje koji su se upisali početkom srpnja u edukacijski program našeg projekta financiran sredstvima Europske unije.

Nakon uspješno održanog uvodnog informativnog predavanja 2. srpnja 2021., u prostoru partnera na projektu HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja, o znanjima i tehnikama autogenog treninga za zainteresirane stanovnike grada Petrinje i medijske podrške projektu, broj prijavljenih polaznika premašio je predviđenu veličinu grupe te su formirane dvije grupe: jedna s održavanjem nastave u prostoru HZZ-a, Turkulinova 21, a jedna u kontejnerskom naselju, u prikladnom prostoru dva spojena klimatizirana kontejnera. Program su vodile naše certificirane voditeljice autogenog treninga Ana-Mari Šerfezi (HZZ) i Ana Vučić (kontejnersko naselje). Među polaznicima većinu su činili nezaposleni stanovnici grada Petrinje i osobe starije životne dobi. Nastava se održavala dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, u ukupnom fondu od 20 edukacijskih sati. Svim polaznicima koji su uspješno završili program i sada mogu samostalno primjenjivati stečena znanja i alate voditelji su i dalje na raspolaganju, kroz grupnu i individualnu podršku u primjeni naučenog.

Broj Petrinjaca koji su prošli program kroz naš projekt ovime se povećavao 156 (u 2020. godini) na ukupno 180 polaznika. Ukupno je kroz projekt planirano obuhvatiti edukacijom 184 osoba, ali, zbog cjelokupne vanredne situacije, broj će biti premašen, čime će se većem broju stanovnika omogućiti pristup autogenom treningu kao jednostavnoj, učinkovitoj, znanstveno i medicinski priznatoj tehnici samorazvoja i samopomoći koja pomože postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje za djelovanje u svim situacijama.

U utorak, 20. srpnja kreće nova grupa u koju će se uključiti većim dijelom osobe s invaliditetom. Edukacija će se održavati dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, na adresi Turkulinova 21, u prostoru partnera na projektu HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja.

Natrag na vrh

5. srpanj 2021.

ODRŽANO UVODNO PREDAVANJE ZA NOVI CIKLUS EDUKACIJE O AUTOGENOM TRENINGU, PRVA GRUPA POPUNJENA!

U petak je u prostoru projektnog partnera, HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja, Turkulinova 21 održano uvodno informativno predavanje o znanjima i tehnikama autogenog treninga za zainteresirane stanovnike grada Petrinje. Pozivu se odazvao veći broj nezaposlenih stanovnika grada Petrinje te jedan dio i ostalih stanovnika grada. Nakon informacija o programu edukacije i dokazanim pozitivnim učincima autogenog treninga na cjelokupno psiho-fizičko zdravlje, dobivenih tijekom predavanja od naših certificiranih voditelja autogenog treninga Ana-Mari Šerfezi i Dubravka Žigmana, a posebno nakon svjedočanstava dviju polaznica koje su prošle godine prošle edukaciju i koje su s prisutnima podijelile svoja iskustva o tome koliko su im dobivena znanja i alati donijele pozitivne promjene u nošenju sa svim životnim problemima i izazovima, u program edukacije novog ciklusa, koji kreće sutra, 6. srpnja, prijavilo se 14 polaznika! Grupa je popunjena, a edukacija će se održavati utorkom i četvrtkom od 9 do 14 sati, u prostoru HZZ-a, Turkulinova 21.

Zahvaljujemo svima na odazivu i sudjelovanju, a posebno Petrinjskom radiju i Portalu53 na najavi i praćenju događanja. Tekst Portala53 sa svjedočanstvima onih koji su program prošli možete pročitati na poveznici http://portal53.hr/pocinje-novi-ciklus-autogenih-treninga-u-sklopu-projekta-zivot-nas-uvijek-voli-petrinja/

U tijeku su upisi u drugu grupu koja kreće 20. srpnja. Edukacija ukupno po grupi traje 20 sati, financirana je iz Europskog socijalnog fonda i za polaznike je besplatna. U programu mogu sudjelovati svi punoljetni stanovnici grada Petrinje, a u slučaju većeg broja zainteresiranih prednost imaju nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi.

Natrag na vrh

30. lipanj 2021.

POZIV STANOVNICIMA GRADA PETRINJE NA UVODNO INFORMATIVNO PREDAVANJE O AUTOGENOM TRENINGU 2. SRPNJA U 11 SATI, TURKULINOVA 21

U petak, 2. srpnja, s početkom u 11 sati, održat će se u prostoru HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja, Turkulinova 21, Petrinja, jednosatno uvodno informativno predavanje o znanjima i tehnikama autogenog treninga za zainteresirane stanovnike grada Petrinje. Cilj predavanja je dati više informacija o autogenom treningu i potaknuti ih na sudjelovanje u programu obuke. Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnici samorazvoja i samopomoći koja nam pomože postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje nas za djelovanje u svim situacijama. Predavanje je uvodno događanje vezano za edukaciju koja počinje 6. srpnja, prva grupa, i 20.srpnja, druga grupa, u prostoru HZZ-a, Turkulinova 21, utorkom i četvrtkom od 9 do 14 sati. Edukacija ukupno po grupi traje 20 sati i za polaznike je besplatna. U programu mogu sudjelovati svi punoljetni stanovnici grada Petrinje, a u slučaju većeg broja zainteresiranih prednost imaju nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi.

Natrag na vrh

29. lipanj 2021.

KREĆU GRUPE AUTOGENOG TRENINGA ZA NEZAPOSLENE – UVODNO, INFORMATIVNO PREDAVANJE 2.07., PRVA GRUPA VEĆ SLJEDEĆI TJEDAN

Prvi put u Hrvatskoj, Europska unija, koja je kroz fondove EU dosada financirala velik dio različitih edukativnih programa za nezaposlene u cilju poboljšavanja njihove pozicije na tržištu rada, kroz naš projekt, projekt „Život nas uvijek voli, Petrinja“, za nezaposlene stanovnike grada Petrinje financira provedbu edukacijskog programa Autogenog treninga!

Prva grupa kreće 6. srpnja, a druga grupa 20. srpnja. Edukacija će se održavati u prostoru partnera na projektu, HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja, na adresi Turkulinova 21, Petrinja, utorkom i četvrtkom od 9 do 14 sati, u ukupnom trajanju od 20 sati po grupi, uz pridržavanja važećih epidemioloških mjera. Edukaciju će provoditi naši voditelji certificirani od strane Njemačkog društva za autogeni trening i Društva za unaprjeđenje autogenog treninga iz Beča. Edukaciju financira Europska unija stoga je ona za sve sudionike besplatna. Edukacija je namijenjena svim zainteresiranim nezaposlenima, bez obzira na njihovu dob i vrijeme trajanja nezaposlenosti. Po završenoj edukaciji polaznici dobivaju certifikat koji sve veći broj poslodavaca prepoznaje, cijeni i dodatno boduje kod evaluacije tražitelja posla i njihovih životopisa.

Uvodno informativno predavanje s više detalja o programu održat će se 2.07. na istoj adresi, Turkulinova 21, od 11 do 12 sati.

U mješovitim grupama koje su prošle godine održane za građanstvo u prostoru Hrvatskog doma i Udruge IKS u Petrinji, partnera na projektu, među 156 polaznika bilo je i 14 nezaposlenih osoba koje su uspješno završile edukacije. Od njih 14, 7 njih, odnosno 50% ukupnog broja nezaposlenih koji su prošli edukacijski program AT-a, je dobilo stalni ili povremeni posao u vrlo kratkom roku nakon završetka programa i to u izvanrednim uvjetima smanjene gospodarske aktivnosti, zbog epidemije i zbog potresa, što je vrlo konkretan i provjerljiv pokazatelj učinkovitosti primjene stečenih znanja i alata Autogenog treninga u području rada i zapošljavanja.

Što Autogeni trening donosi polaznicima, nezaposlenim osobama?

Autogeni trening jedan je od izuzetno jednostavnih alata psihosocijalne podrške, osnaživanja i razvoja mekih tranverzalnih vještina koji pomažu pojedincima da se lakše nose sa svim izazovima s kojima se suočavaju u svom privatnom i poslovnom životu: povećava samopouzdanje, sigurnost, asertivnost, lakše odlučivanje, poboljšava interpersonalne, komunikacijske, prezentacijske i pregovaračke vještine te ostale meke vještine, unaprjeđuje međusobne odnose, privatne i/ili poslovne i čini osobu odvažnijom i kreativnijom. Autogeni trening poboljšava koncentraciju, usredotočenost i pamćenje i doprinosi kvalitetnijem donošenju odluka i rješavanje problema.

Tijekom edukacijskog programa, uz paletu dobivenih znanja osoba uči kako upravljati stresom i konfliktima, kako uravnotežiti fizičko i psihičko zdravlje bez obzira na pritiske okoline, kako u poslovnom tako i u privatnom životu, kako povećati razinu motivacije i energije u svakodnevnom djelovanju, kako se nositi s raznim životnim ulogama, zauzeti za sebe, (p)ostati siguran, samopouzdan i samosvjestan, kako s više energije i motivacije živjeti svakodnevnicu, kako smjelo, kreativno i odlučno želje provesti u stvarnost djelujući s vlastitim sposobnostima, potencijalima i talentima.

Tehnika se jednostavno uči. Polaznici ne leže na podu, već sjede na stolicama. Sastoji se od brzih i jednostavnih vježbi koje se primjenjuju u svim životnim okolnostima i u bilo koje vrijeme. Primjenjuje se samostalno, odnosno, nakon što osoba pod stručnim vodstvom usvoji tehniku, zna i može sama sebi pomoći u različitim životnim situacijama, u situacijama u kojima se na bilo koji način promijenilo njeno dotadašnje stanje. Rezultat toga je da takav pojedinac u svom poslovnom okruženju bolje upravlja stresom, povećava svoju produktivnost i uvelike smanjuje izostanke s posla zbog manjeg broja zdravstvenih problema, što je korisno, koliko za njega osobno, toliko i za tvrtku u kojoj je zaposlen.

Što Autogeni trening donosi organizacijama i zašto ga sve više prepoznaju i cijene?

AT organizacijama donosi pozitivan utjecaj na ostvarenje ukupnih poslovnih rezultata kroz veću produktivnost zaposlenika i veću konkurentnost za tržištu, samouvjereno i kvalitetno komuniciranje sa suradnicima i klijentima, poboljšane vještine pregovaranja, poboljšane rezultate u prodaji, poboljšanu izvedbu, prijateljsko radno okruženje, kvalitetno funkcioniranje u timu, smanjeno izostajanje s posla i slično. Poslodavci sve više prepoznaju i cijene AT zato što on pomaže njihovim zaposlenicima da održe fizičko i psihičko zdravlje bez obzira na pritiske okoline i konkurencije, smanje razinu stresa, anksioznosti, bolesti i bolovanja i povećaju samopouzdanje, poboljšaju komunikacijske sposobnosti i postignu bolje međusobne odnose.

Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika samorazvoja i samopomoći primjenom koje se uči nositi sa svakodnevnim stresom i zahtjevima života u svim životnim dobima i svim životnim okolnostima. U primjeni više od 100 godina, a utemeljio ju je Johannes Heinrich Schultz (1884.–1970.) svestrani je njemački liječnik opće medicine, dermatolog, neurolog, psihijatar i psihoterapeut. Vrijednost metode AT-a, učinkovitost i područje primjene dosada su prepoznati u medicini, psihologiji, psihoterapiji, sportu, obrazovanju, gospodarstvu, umjetnosti, svakodnevnom životu.

Rezultati projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“ unutar kojeg je provedba edukacije o Autogenom treningu jedna od ključnih aktivnosti, bit će vidljivi u pozitivnim promjenama na individualnom, obiteljskom, institucionalnom nivou te na području šire društvene zajednice, grada Petrinje. Svi polaznici koji prođu AT program osnažit će se i steći cjeloživotna znanja i vještine s kojima će moći prevenirati i/ili samostalno rješavati izazove životnih situacija, čime će se poboljšati svi aspekti njihovog života: od socijalnog uključivanja preko radnih sposobnosti i samostalnosti do mogućnosti stvaranja i održavanja kvalitetnijih odnosa: poslovnih i privatnih. privatnih, uz dugoročno očuvanje cjelokupnog psihofizičkog zdravlja, što je nedvojbeno najznačajniji rezultat i najveći doprinos održivosti projekta.

Prijave i upisi

Prijave i upisi on line u rubrici Termini. Prijave su moguće i na telefon 091 781 0161 na koji se od projektnog tima može dobiti i više dodatnih informacija, za one potencijalno zainteresirane, a koji neće biti u mogućnosti sudjelovati na uvodnom predavanju 2. srpnja.

Natrag na vrh

17. svibanj 2021.

SVJETSKI POZNAT HRVATSKI MOREPLOVAC I JEDRILIČAR MLADEN ŠUTEJ GOSTUJUĆI U EMISIJI „NEDJELJOM U DVA“ AUTOGENI TRENING OCIJENIO KLJUČNIM ZA SVOJ PRVI PRELAZAK ATLANTIKA, SAM U JEDRILICI, 1982. GODINE

U jučerašnjoj emisiji „Nedjeljom u dva“ gost Aleksandra Stankovića bio je najpoznatiji hrvatski jedriličar Mladen Šutej. Mladen Šutej jedrenjem se bavi od 1974. godine, šest je puta oplovio Atlantik i dva puta Pacifik, a kad bi se sve nautičke milje zbrojile, nekoliko puta je oplovio Zemlju. Autor je šest knjiga i brojnih televizijskih putopisnih emisija.

U prvom dijelu emisije, govoreći o svom prvom velikom poduhvatu na jedrilici Hir 3 1982. godine, koji je ukupno trajao godinu dana, tamo i nazad, i koji ga je proslavio, Šutej je na Stankovićevo pitanje što smatra ključnim za uspjeh tog poduhvata, iskreno odgovorio - Autogeni trening.

Naime, na samom početku puta, Šutej se nenadano suočio s činjenicom da će, ukoliko želi ostvariti svoju želju i plan, a nakon tri godine uloženih u pripremu, prvi put morati ploviti sam, i to u svom prvom i najvećem poduhvatu preko Atlantika. Na samom početku puta, neplanirano ga je napustio partner i Šutej se našao pred velikom nepoznanicom i suočio s odlukom – nastaviti sam, što nikada nije radio i što traži drugačija tehnička svojstva jedrilice od onih koje je imao Hir 3 i sasvim druga postupanja od plovidbe u višečlanim posadama, posebice zbog drugotrajnosti puta i režima spavanje/jedrenje ili odustati od svog plana i puta kojem se neizmjerno veselio.

Kako je za sebe u emisiji rekao, nije čovjek koji lako odustaje od svojih planova i snova i odlučio je sve pokušati kako bi put, makar i sam, nastavio dalje. Usidrio je u prvoj luci i sljedeća se dva mjeseca intenzivno pripremao za samostalno jedrenje Atlantikom. U sklopu priprema, osim što su se određene preinake morale napraviti i na samoj jedrilici, pripremao je i samog sebe: pročitao je više od 10 knjiga u kojima su svoja iskustva opisivale osobe koje su same jedrile i dvije knjige o autogenom treningu. Upravo ove zadnje dvije i znanja i alate autogenog treninga ocijenio je ključnim za uspjeh poduhvata. Naravno, i tri godine pripreme i navigacija bile su važne, ali Šutej upravo ključnim vidi znanja i alate koje mu je pružio Autogeni trening.

Ovo je još jedna potvrda učinkovitosti Autogenog treninga kad je u pitanju uspješno nošenje sa svim izazovima koje nam život donosi: pomaže nam postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje nas za djelovanje u svim situacijama. Emisiju možete u cijelosti pogledati na HRTi emisije na zahtjev.

Stanovnici grada Petrinje imaju mogućnost da znanja Autogenog treninga nauče i usvoje ne iz knjiga već direktno od voditelja Autogenog treninga certificiranih od strane Njemačkog društva za autogeni trening i Društva za unaprjeđenje autogenog treninga iz Beča, uz podršku Europskog socijalnog fonda i projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“. Dosada je ukupno 156 stanovnika grada Petrinje iskoristilo tu mogućnost.

Upisi u nove grupe su u tijeku. Prijave putem online obrasca na našoj web stranici u rubrici Termini ili na telefon +385 91 781 0161.

HIR 3 je jedrilica koja je preplovila sva svjetska mora uključujući i zloglasni rt Horn. Na njoj je snimljeno 25 epizoda dokumentarca ‘Jedrima oko Svijeta’, a Mladen Šutej napisao je dvije knjige s tih plovidbi: ‘Izazov Atlantika’ i ‘Jedrilicom oko Cape Horna’. Preživjela je i bomdardiranje dubrovačke marine 1991. godine. U novu zajedničku avanturu, na put oko svijeta, nakon što ju je 4 godine obnavljao, uspješno je odjedrila, jedrila i dojedrila s sa Sašom Fegićem i posadom iz Malog Lošinja 2018. -2020. godine.

Natrag na vrh

19. travnja 2021.

OTVORENE PRIJAVE ZA 12. GRUPU POLAZNIKA KOJA KREĆE 3.05. ONLINE

Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, 100% prirodna, znanstveno i medicinski priznata tehnika (samo)pomoći uz koju učimo jednostavnije živjeti i lakše se nositi sa svim životnim okolnostima. U primjeni je gotovo 100 godina u medicini, psihologiji, psihoterapiji, sportu, obrazovanju, gospodarstvu, umjetnosti, svakodnevnom životu, a osmislio ju je njemački psihijatar. Jednom naučena, postaje dragocjena cjeloživotna vještina samopomoći. Nema identificiranih nuspojava. Prema podacima Britanskog društva za autogeni trening, postoji više od 3000 znanstvenih studija koje dokazuju učinkovitost AT-a po cjelokupno psihofizičko zdravlje. Može ga raditi svatko. Iako se najčešće radi kod kuće, sama tehnika to ne uvjetuje i može se raditi u svim okolnostima: u pauzama na poslu, dok čekate u nekom redu, dok se vozite u javnom prijevozu… Najčešće se izvodi sjedeći na stolici, ali može se izvoditi i ležećem položaju ili u stojećem položaju. Poznato je da ima brojne pozitivne učinke na različita stanja, uključujući stanja anksioznosti, nesanice, depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja, kao i na mnoge tjelesne bolesti poput astme, hipertenzije, kolitisa, artritisa… Pomaže nam postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje nas za djelovanje u svim situacijama.

Edukacija traje ukupno 20 sati, kroz tri vikenda (petak, subota, nedjelja), a za 12. grupu izvodit će se online.

Provode je voditelji Hrvatskog društva za autogeni trening i hipnozu, certificirani od strane Njemačkog društva za autogeni trening i Društva za unaprjeđenje treninga iz Beča.

Prijave i/ili više informacija putem telefona ili putem online obrasca u rubrici Termini. Podsjećamo da je edukacija za krajnje korisnike besplatna. U slučaju većeg broja prijava, prednost će imati najranjivije skupine: osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom i nezaposleni.

Natrag na vrh

16. travnja 2021.

PREDSTAVNICI PROJEKTNOG TIMA NA SASTANKU STOŽERA GRADA PETRINJE I KOORDINACIJE HUMANITARACA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Predstavnici Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju (Dubravko Žigman) i Udruge IKS (Tamara Jovičić), kao organizacija nositelja i partnera EU sufinanciranog projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“, sudjelovali su 9.04. na zajedničkom sastanku predstavnika Stožera Petrinje i predstavnika Koordinacije Humanitaraca Sisačko-moslavačke županije. Sastanak se održao u izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje na adresi Ulica braće Hanžek 19, II. kat, Mala vijećnica, a cilj sastanka bio je uspostaviti redovnu suradnju i koordinaciju aktivnosti na terenu na području Petrinja.

Gradonačelnik grada Petrinje, g. Dumbović, izrazio je dobrodošlicu te pohvalio inicijativu udruga za uspostavu lokalne koordinacije humanitaraca Petrinja, stavio na raspolaganje podršku gradskih službi i osoblja te dostupnost informacija o podnesenim zahtjevima građana kroz različite kanale za različite potrebe. Također je naglasio važnost uspostave koordinacije svih prisutnih partnera u razmjeni informacija s terena te zajedničkom pristupu rješavanja, ali i planiranja zajedničkih projekata koji će pridonositi dugoročno revitalizaciji područja Grada Petrinje i SMŽ.

Svi prisutni predstavili su organizacije koje zastupaju te aktivnosti koje provode redovito, ali i u kriznoj situaciji, sada.

Krajnji cilj je pripremiti procjenu potreba za područje Petrinje, sa zajedničkom humanitarnom strategijom za zbrinjavanje stanovništva pogođenim potresom i obnovu, kao i zajednički portfolio projekata Grada i organizacija civilnoga društva za područje Petrinje. To će biti dio sveobuhvatne procjene potreba, humanitarne strategije/obnove i katalog projekata za SMŽ, koje Koordinacija izrađuje s gradovima Petrinja, Sisak i Glina. Dokument će biti izrađen na hrvatskom i engleskom jeziku, i služit će kao temelj za mobilizaciju financijskih resursa za humanitarnu pomoć i obnovu od raznih donatora.

Natrag na vrh

12. travnja 2021.

GDJE SMO I KAD I KAKO DALJE?

U prošloj godini ukupno je 156 polaznika s područja grada Petrinje, kroz 11 grupa i pod vodstvom 7 voditelja Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju, certificiranih od strane Njemačkog društva za autogeni trening i Društva za unaprjeđenje treninga iz Beča, prošlo edukacijski program o autogenom treningu i usvojilo njegova znanja, tehnike i alate u sklopu našeg projekta.

Kad je 2019. godine stvaran ovaj projekt na papiru, nitko od njegovih autora nije slutio u kakvim će sve okolnostima krenuti 19. lipnja 2020. godine s provedbom: pandemija, lockdown, potres u Petrinji; multiplicirani i dugotrajni stres života u izvanrednim okolnostima, dugotrajne posljedice virusa po cjelokupno zdravlje, posebice središnji živčani sustav, dugotrajne posljedice po mentalno zdravlje, nove ozbiljne životne odluke s dalekosežnim posljedicama… U tom trenutku, trenutku stvaranja projekta, mislilo se na, nakon 2020. godine s pravom možemo staviti navodnike, „uobičajene“ životne izazove, kako smo i napisali Uspješno nošenje sa izazovima modernog načina života istinsko je umijeće koje se pokazuje ključnim za zdravo i sretno življenje pojedinca, obitelji i šire društvene zajednice. Iako postoje dokazano učinkovite tehnike i alati psihosocijalne podrške i osnaživanja pojedinaca koji mogu pomoći, oni su većem dijelu stanovnika nedostupni u njihovoj lokalnoj sredini s obzirom na nedostatno i neravnomjerno razvijenu mrežu socijalnih usluga u zajednici u Republici Hrvatskoj. Navedeno se, provedbom ovog projekta na području grada Petrinje, značajno i pozitivno mijenja. Međutim, ti „izazovi modernog života“ od 2020. godine poprimili su neslućene nove formate.

Gdje smo? Što se projekta tiče, točno na polovici provedbe. Obučili smo 156 stanovnika grada Petrinje korištenje znanja i alata Autogenog treninga u svim životnim situacijama kad osjete da im (za)treba dodatna podrška. I bili smo im podrška zadnja tri mjeseca kroz grupe podrške i dostupnost voditelja. Prema riječima polaznika, znanja koja su stekli i tehnika koju su naučili tijekom edukacije, izuzetno su im pomogli tijekom zadnjih mjeseci, da se osnaže i krenu dalje. Nadalje, u trenutku kad su osnovne životne potrebe stanovnika grada stavljene u prvi plan: smještaj, hrana, grijanje… organizirali smo i realizirali donaciju onog što je bilo navedeno kao najpotrebnije: grijalice, plinske boce, plinski rešoi…. Prilagodili smo edukacijski program online formatu.

Kontejnersko naselje „Novi život“ ovih dana poprima finalnu strukturu. I svojim imenom i sa svojim stanovnicima ide u susret najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu, noseći snažnu poruku ljubavi, snage i nade.

Mi krećemo s novim grupama kako bismo pružili mogućnost novim polaznicima da nauče i osjete snagu AT znanja i alata. Ostalo je 28 mjesta, a početak prve edukacije novog ciklusa planiran je za sredinu travnja. Edukacija će se održavati vikendom, on line, u ukupnom trajanju od 20 sati. Uključite se!

Volimo vas i tu smo za vas. Život nas uvijek voli, Petrinja.

S ljubavlju, vaši voditelji i članovi projektnog tima

Natrag na vrh

08. travnja 2021.

SASTANAK PROJEKTNIH PARTNERA U PETRINJI

U Petrinji se 7. travnja 2021. godine održao sastanak projektnih partnera projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“ – Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju i Udruge IKS na kojem su se sumirali rezultati postignuti nakon 10 mjeseci provedbe projekta u izvanrednim pandemijskim uvjetima te su se razmotrili načini realizacije projektnih aktivnosti u 2021. godini. Posebno se razmotrila mogućnost provedbe obuke o znanjima i tehnici autogenog treninga za najranjivije skupine stanovnika grada Petrinje: osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom i nezaposlene. Dogovorene su aktivnosti za period do kolovoza 2021. Njihova će realizacija uvelike ovisiti o epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi do ljeta 2021.

Natrag na vrh

31. siječnja 2021.

POKRENUTA GRUPNA ONLINE PODRŠKA POLAZNICIMA KOJI SU ZAVRŠILI AT

Pokrenuta je grupna online podrška polaznicima iz Petrinje koji su prošli AT program u 2020. godini. Grupni susreti podrške održavaju se online u terminima koje su grupe dogovorile sa svojim voditeljima.

Natrag na vrh

10. siječnja 2021.

IDEMO DALJE_ENERGIJA LJUBAVI JAČA OD BILO KOJE MAGNITUDE_

U prošloj godini ukupno je 156 polaznika s područja grada Petrinje prošlo edukacijski program o autogenom treningu i usvojilo njegova znanja, tehnike i alate u sklopu našeg projekta, u vrlo kratkom periodu i u izvanrednim uvjetima pandemije.

Od 29. prosinca za mnoge od nas više ništa nije isto. Sedam voditelja edukacije i dalje su bezrezervno i intenzivno u novonastalim okolnostima na raspolaganju svojim polaznicima i novostečenim prijateljima. Podršku im pružaju kroz individualne kontakte i grupne susrete. Svi zajedno, njih 163, pokazuju, kao i cijela Banovina i velik dio Hrvatske ovih dana, da je energija ljubavi jača od energije bilo koje magnitude.

Mene osobno su znanja autogenog treninga, koja smo naučili, spasila. Shvatila sam sve kao događaj. Idemo dalje. Život nas voli.😚 … napisala je jedna od polaznica na pokrenutoj grupi podrške na društvenoj mreži.

Idemo dalje. Život nas uvijek voli, Petrinja.

Natrag na vrh

07. siječnja 2021.

POMOĆ PETRINJI

Kao i veći dio stanovnika Hrvatske, početak 2021. godine članovi projektnog tima proveli su drugačije od prvotno planiranog. Prvi radni dan u novoj godini, 2. siječnja, bili su u Petrinji s prvom turom donacija u kupljenim stvarima, a dva dana kasnije ponovili su put. Popis potrebnih stvari usuglašen je s projektnim partnerom Udrugom IKS, koja je, iako su joj prostorije potpuno uništene u potresu, koordinirala, a većim dijelom i distribuirala na terenu prikupljene donacije. Osim članovima udruge IKS, ovim putem zahvaljujemo i svima koji su u akciji sudjelovali: članovima Hrvatskog društva za autogeni trening hipnozu i terapiju, svima koji su završili AT, članovima udruge Art of Living, zaposlenicima i studentima Tehničkog veleučilišta u Zagrebu te svima koji su sudjelovali na bilo koji način u ovim akcijama. Ukupno je kupljeno 212 plinskih grijalica, 42 plinska rešoa, 28 plinskih boca, 6 električnih grijalica te 20 kg hrane za pse.

Natrag na vrh

17. prosinca 2020.

ZAŠTITA MENTALNOG ZDRAVLJA U KRIZI: STRES, TJESKOBA, STRAH_POSTUPCI OSNAŽIVANJA I SAMOPOMOĆI_ POSTUPAK UMIRENJA UZNEMIRENIH OSOBA – AUTOGENI TRENING MEĐU PREPORUKAMA HRVATSKIH PSIHIJATARA I STRUČNJAKA ZA MENTALNO ZDRAVLJE

Klinika za psihijatriju Vrapče, Referentni centar Ministarstva zdravstva za psihosocijalne metode, Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremile su preporuke za zaštitu mentalnog zdravlja. Preporuke su objavljene pod naslovom „ Zaštita mentalnog zdravlja u krizi: stres, tjeskoba, strah – postupci osnaživanja i samopomoći-postupak umirenja uznemirenih osoba“.

Prema riječima autora publikacije iz Uvodnika „Preporuke za zaštitu mentalnog zdravlja u kriznim situacijama nastale su u vrijeme pandemije koronavirusa kako bismo pomogli stručnjacima i volonterima koji pružaju usluge psihosocijalne podrške u krizi, potom zdravstvenom osoblju za prevenciju sagorijevanja na radnome mjestu i građanima za samopomoć u prevenciji negativnih posljedica stresa, odnosno kako bismo pomogli svima onima koji se susreću s uznemirujućim, stresnim situacijama. U njihovoj izradi surađivali su stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja i javnog zdravstva kako bismo naglasili da je važno brinuti se o mentalnom zdravlju ne samo osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja, nego i svih građana, posebice u okolnostima kriznih situacija. (…)

U programu za očuvanje mentalnog zdravlja detaljno su opisani postupci koji pomažu u otklanjanju simptoma tjeskobe i stresa te pridonose pozitivnom mentalnom zdravlju i prevenciji bolesti. (…)

Smjernice također mogu koristiti i druge službe osim zdravstvenih, kao što je to primjerice policija, a također se mogu koristiti u okviru psihološke pomoći čovjeka čovjeku kada u bilo kojoj situaciji želimo smiriti uznemirenu osobu.“

Među preporukama istaknuto mjesto zauzima i tehnika autogenog treninga kojoj je posvećeno poglavlje pod naslovom „Autogeni trening za samopomoć u savladavanju negativnih posljedica stresa i u kontroli tjeskobe“. Evo kako su autori u uvodnom dijelu poglavlja opisali što je autogeni trening:

„ Autogeni trening je postupak relaksacije u kojem se usredotočenjem pozornosti na tijelo i tjelesne senzacije postiže stanje opuštenosti tijela i psihe koje povoljno djeluje na mentalno i fizičko zdravlje. Postupak je u medicinu uveo njemački liječnik i psihijatar J. H. Schultz. Osnovni učinak vježbanja autogenog treninga je smanjivanje i otklanjanje tjeskobe. Učinkovitost metode potvrđena je tijekom dugogodišnje primjene u medicini kod različitih psihičkih i tjelesnih poremećaja kao i kod osoba u stresu.“

Cjeloviti dokument preporuka dostupan je na poveznici: Link

Natrag na vrh

10. prosinca 2020.

U 2020. GODINI ZAPOČELO ISTRAŽIVANJE U SKLOPU PROJEKTA ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA O UTJECAJU AT-A NA MENTALNO ZDRAVLJE

Mentalno zdravlje i dugotrajne post-COVID posljedice ovih su dana sve prisutnija tema, a potpuni i djelomični lockdown imenica i činjenica koja nam obilježava i oblikuje svakodnevnicu i mijenja navike. Tome se pridružuje i druga traumatizacija kojoj svjedočimo u Hrvatskoj izazvana potresima. I dok je kratkotrajni stres prirodna reakcija organizma na pojavu opasnosti i može pomoći stvarajući uvjete za opcije: bori se ili bježi, dugotrajna izloženost stresu ostavlja nesagledive posljedice po cjelokupno psihofizičko zdravlje. Višemjesečna vanredna situacija COVID 19 pandemije uz zabilježene brojeve oboljelih i umrlih, koji iz dana u dan rastu, nosi sa sobom i niz sve vidljivijih posljedica po psihičko zdravlje: povećanu anksioznost, depresiju i nesanicu, a sve više se govori i o PTSP-u uzrokovanom pandemijom. Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika pomoću koje učimo lakše se nositi sa svim životnim okolnostima i izazovima.

Kako bi se doprinijelo povećavanju baze znanstvenih istraživanja o utjecaju AT-a na mentalno zdravlje, u sklopu projekta Život na uvijek voli, Petrinja pokrenuto je znanstveno istraživanje.

Svrha pokrenutog istraživanja je ispitati povezanost simptoma depresije, anksioznosti i stresa s pojedinim mjerilima pojma o sebi (integritet, samoefikasnost, samopoštovanje, optimizam – pesimizam). Također se istražuje postoji li utjecaj zadovoljstva životom i viđenje smisla životom na simptome depresivnosti, anksioznosti i stresa. Cijelo istraživanje podijeljeno je u dvije etape: prije obuke Autogenog treninga te nakon obuke Autogenog treninga i proteka vremena kako bi se mjerio i utjecaj Autogenog treninga na spomenuta mjerila i simptome. U istraživanju sudjeluju osobe s područja Petrinje: starije osobe dobi od 65 godina nadalje, odrasle osobe s invaliditetom, djeca i mladi u dobi do 24 godine starosti, nezaposleni, uključujući dugotrajno nezaposlene, stručnjaci koji rade sa ciljanim skupinama (starijim osobama, osobama s invaliditetom, djecom i mladima te nezaposlenim), stanovnici grada Petrinje.

Istraživanje provodi tim psihologa Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju u sklopu projekta Život nas uvijek voli, Petrinja, a rezultati će biti objavljeni krajem 2022. godine.

Natrag na vrh

16. studeni 2020.

MENTALNO ZDRAVLJE U FOKUSU PRAĆENJA I BORBE PROTIV PANDEMIJE COVID 19 – U ŽELJI DA BUDE JAČA PODRŠKA NAJRANJIVIJIM SKUPINAMA, SADA KAD IM JE TO NAJPOTREBNIJE, ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA ULAZI U VIRTUALNU DIMENZIJU

Mentalno zdravlje ovih dana sve više postaje temom stručnih i znanstvenih rasprava, a i sve je prisutnija tema u medijima.

Lockdown - „nametanje strogih ograničenja za putovanja, društvenu interakciju i pristup javnim prostorima" - imenica i činjenica koja je 2020. obilježila i definirala živote mnogih ljudi širom svijeta i koju je Collins Dictionary upravo ovih dana proglasio za riječ godine, i kontekst cjelokupne situacije pandemije, postaje sve jasnije, ostavljaju ozbiljne i dugoročne posljedice na mentalno zdravlje. Osim pojačanih verbalnih ispada, obiteljskog nasilja i ostalih oblika nasilja, i manje agresivni, ali ne i manje opasni oblici poput povećane anksioznosti, depresije i nesanice sve prisutniji su ne samo kod ljudi koji se čuvaju i nastoje izbjeći zarazu, već, pokazuje to i najnovije istraživanje Sveučilišta Oxford, i kod onih koji su bolest, naizgled, uspješno preboljeli. Naime, mnogi pacijenti koji prežive COVID-19 bit će u većem riziku od razvoja mentalnih bolesti, rekli su u ponedjeljak, 10. studenog, psihijatri, nakon što je veliko istraživanje otkrilo da se kod 20 posto zaraženih koronavirusom dijagnosticira psihički poremećaj u roku od 90 dana i da se kod onih koji se naizgled uspješno oporave od zaraze, anksioznost, depresija i nesanica javljaju kao najčešći post-COVID 19 simptomi.

Iako je naš projekt već ostvario gotovo sve planirane i ciljane pokazatelje te ga je u dva mjeseca uspješno završilo više od 150 stanovnika grada Petrinje, ipak postoje skupine pod povećanim rizikom kojima je u ovim izazovnim vremenima psihosocijalna podrška izuzetno i najviše potrebna, a strah od zaraze ih veže za ograničeni zatvoreni prostor vlastitog doma ili sobe u organiziranom smještaju te nisu u mogućnosti sudjelovati u programu u standardnom obliku obuke o znanjima i alatima autogenog treninga.

Svjestan važnosti trenutka i uvjeren u snagu alata, Život nas uvijek voli, Petrinja čini važni iskorak, ulazi u online dimenziju i dolazi k vama: program autogenog treninga prilagodit će i izvesti online upravo zbog svih vas kojima je podrška sada, a ne dogodine, ili za dvije, tri godine, najpotrebnija. U Hrvatskom društvu za autogeni trening, hipnozu i terapiju potaknuti smo zahtjevom trenutka i potrebom da se pruži psihosocijalna podrška najranjivijim i najizoliranijim društvenim skupinama, onima koji su sami i usamljeni, izolirani i uplašeni u svojim domovima ili u organiziranom smještaju socijalne skrbi, bez mogućnosti direktnih kontakata s obitelji, prijateljima i/ili rodbinom .

U tijeku je proces prilagodbe prenošenja znanja i tehnika autogenog treninga novom online formatu. Prva grupa kreće početkom prosinca, program će zadržati ukupni fond od 20 sati, raspoređenih tijekom tri tjedna. Prijave su u tijeku na eu.autogenitrening.hr/termini.

Pripremite se i osnaženi uđite u 2021. godinu.

Natrag na vrh

12. listopada 2020.

FRONTLINE DJELATNICI U BORBI S COVID 19 i AUTOGENI TRENING

Uspješno nošenje s izazovima modernog načina života istinsko je umijeće koje se pokazuje ključnim za zdravo i sretno življenje pojedinca, obitelji i šire društvene zajednice. Osim izazova modernog načina života, ove godine njima se pridružuje i pandemija COVID 19 dodatno povećavajući dozu nesigurnosti, straha, stresa i bolesti kod svih. Posebice su povećanoj dozi straha, stresa i odgovornosti izloženi frontline djelatnici u borbi s pandemijom: zdravstveni radnici, socijalni radnici, djelatnici humanitarnih organizacija, djelatnici sustava socijalne skrbi, čistačice i spremačice, nastavno osoblje u školama, djelatnici u ugostiteljstvu i trgovini. Osim straha od zaraze, bolesti i smrti, sebe i/ili svojih najbližih, povećan je strah i od gubitka posla, smanjenja ili potpunog gubitka prihoda zbog velikog broja tvrtki koje propadaju ili slabijeg punjenja državnog proračuna. Jesen u koju smo ušli i sa strepnjom čekali, još uvijek je puna nepoznanica.

Brojkama novozaraženih ovih dana ne treba dodatnih tumačenja, već promjena ponašanja i primjena novih praksi. Iako postoje dokazano učinkovite tehnike, znanja i alati psihosocijalne podrške i osnaživanja pojedinaca koji mu mogu pomoći, oni su većem dijelu stanovnika Hrvatske nedostupne.

Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika pomoću koje učimo lakše se nositi sa svim životnim okolnostima i izazovima. U primjeni je gotovo 100 godina u medicini, psihologiji, psihoterapiji, sportu, obrazovanju, gospodarstvu, umjetnosti, svakodnevnom životu. Utemeljio ju je njemački liječnik Johannes Schultz 1928. godine. Počasni predsjednik HDATHT-a je dr. Heinrich Wallnöfer, posljednji živući učenik J. H. Schultza.

Autogeni trening posebno je koristan i u svijetu se primjenjuje kao podrška djelatnicima zanimanja s povećanom izloženošću stresu: vatrogascima, policajcima, pilotima, specijalnim vojnim jedinicama i slično. Tijekom edukacijskog programa, uz paletu dobivenih znanja osoba uči kako upravljati stresom i konfliktima, kako uravnotežiti fizičko i psihičko zdravlje bez obzira na pritiske okoline, kako u poslovnom tako i u privatnom životu, kako povećati razinu motivacije i energije u svakodnevnom djelovanju, kako se nositi s raznim životnim ulogama, zauzeti za sebe, (p)ostati siguran, samopouzdan i samosvjestan, kako s više energije i motivacije živjeti svakodnevnicu, kako smjelo, kreativno i odlučno želje provesti u stvarnost djelujući s vlastitim sposobnostima, potencijalima i talentima.

U našem EU financiranom programu koji je za krajnje korisnike potpuno besplatan ostalo je još 60 mjesta za grupe u sljedećih nekoliko tjedana. Voljeli bismo kad bi se među polaznicima preostalih grupa našlo i više djelatnika iz prvih redova borbe s COVID 19.

Upisi su u tijeku, a termini prvih sljedećih grupa su 12.10.2020. – 23.10.2020; 17.10.2020.- 8.11.2020. i 14.10.2020.- 28.10.2020. Nakon toga ostaju još tri grupe. Prijave putem online obrasca na našoj web stranici u rubrici Termini ili na telefon +385 91 781 0161.

Natrag na vrh

07. listopada 2020.

U SEDAM TJEDANA UKUPNO 124 OSOBE S PODRUČJA GRADA PETRINJE PROŠLE PROGRAM AUTOGENOG TRENINGA – OSTALO JOŠ SAMO 60 MJESTA!

Da stanovnici Petrinje imaju otvoren i pozitivan stav prema učenju, i cjeloživotnom učenju, ne dokazuje samo tradicija Učiteljske akademije, danas Učiteljskog fakulteta, duga gotovo 200 godina koja je sigurno na to imala utjecaj i namjeru započevši s radom davne 1821. godine. Petrinjci vole učiti i prepoznaju učenje kao važan element osobnog razvoja i rasta i to svakom pruženom prilikom iznova potvrđuju. Drago nam je da se i naš projekt našao u tom pozitivnom ozračju i da daje svoj doprinos tome.

Život nas stvarno uvijek voli, Petrinja!

Izuzetno nam je zadovoljstvo izvijestiti javnost da su od 24. kolovoza, kad su krenule prve upisane grupe polaznika, do danas, u samo sedam tjedna, u okruženju pandemije COVID 19 i održavanju programa u zatvorenim prostorima Hrvatskog doma i Udruge IKS, ukupno 124 osobe s područja grada Petrinje upisale i prošle edukativni program autogenog treninga i razvoja mekih transverzalnih vještina, ključne aktivnosti našeg projekta. U programu su sudjelovali i mladi i stari, nezaposleni, zaposleni, osobe s invaliditetom, stručnjaci koji rade s mladima, nezaposlenima, osobama s invaliditetom. Život nas uvijek voli, Petrinja je uključiv, inkluzivan projekt, otvoren svima. A uspješno završeni dosadašnji ciklusi pokazuju da uz odgovoran pristup i pridržavanje epidemioloških mjera COVID 19 nije nesavladiva prepreka. Hvala svima na ukazanom povjerenju.

S druge strane, naši voditelji, certificirani od strane Njemačkog društva za autogeni trening i liječničku hipnozu i Društva za unaprjeđenje autogenog treninga iz Beča svakom svojom novom grupom polaznika dokazuju da s pravom nose te certifikate.

U nekoliko sljedećih tjedana, kad kreću nove i posljednje grupe, prilika za sudjelovanjem u ovom edukativnom programu financiranom bespovratnim sredstvima Europske unije još uvijek postoji za ukupno 60 osoba, koliko je ostalo do ispunjenja od strane Europske unije odobrenih ciljanih vrijednosti broja polaznika.

Upisi su u tijeku, a termini prvih sljedećih grupa su 12.10.2020. – 23.10.2020; 17.10.2020.- 8.11.2020. i 14.10.2020.- 28.10.2020. Nakon toga ostaju još tri grupe. Ne propustite priliku, prijavite se putem online obrasca na našoj web stranici u rubrici Termini ili na telefon +385 91 781 0161.

Natrag na vrh

7. rujna 2020.

ZAVRŠIO PRVI CIKLUS BESPLATNIH EDUKATIVNIH RADIONICA AUTOGENOG TRENINGA, ZAPOČEO NOVI

Uz poštovanje svih epidemioloških mjera i prema planiranom rasporedu prošli tjedan završio je prvi ciklus besplatnih edukativnih radionica u kojem je sudjelovalo ukupno 54 polaznika. Ciljani pokazatelji projekta za skupinu djece već su ispunjeni, a za ostale skupine pokazatelji projekta se realiziraju, s obzirom na cjelokupnu neplaniranu epidemiološku situaciju s COVID 19, iznad svih očekivanja! Novi ciklus je krenuo ovaj tjedan, s jednom grupom koja ide tijekom radnog tjedna i drugom koja ide u terminima vikendom. Sljedeća prilika za sudjelovanjem stanovnicima grada Petrinje pruža se već 14. rujna i 21. rujna, kad kreću nove dvije grupe radnim danom te 26. rujna, kad kreće treća, vikend grupa. Stanovnici grada Petrinje prepoznali su priliku koju im pruža „Život nas uvijek voli, Petrinja“ i odlučili su je iskoristiti na najbolji mogući način – usvajajući cjeloživotna znanja i vještine koji će ih osnažiti i pomoći im u nošenju sa životnim izazovima vremena u kojem živimo. „Prekrasno iskustvo“ (S.K.), „Sviđa mi se smirenost i direktnost voditeljice kao i njezina spremnost na rješavanju konkretnih problema“ (D.J.E.), „Zadovoljna. Vidim i osjetim pomoć od primjene Autogenog treninga“ (M.O.) - samo su neki od finalnih dojmova nakon završenog prvog ciklusa radionica. Kako slika govori više od riječi, evo i malo atmosfere…

Natrag na vrh

18. kolovoza 2020.

PETRINJSKI RADIO I PORTAL53 POSTALI PRIJATELJI PROJEKTA „ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA“

Petrinjski radio, jedan od najstarijih radija u Hrvatskoj iza kojeg su desetljeća ispunjena radom i ljubavlju, i Portal53, više puta nagrađivani news portal, postali su prijatelji našeg projekta! U vrlo kratkom vremenu od njegova službenog početka, projekt već ima osim projektnih partnera i četiri draga prijatelja projekta: Gradsku knjižnicu i čitaonicu Petrinja, Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića Petrinja, Petrinjski radio i Portal53. Petrinjski radio, kako ističu njegovi djelatnici, nije samo institucija - njegovi djelatnici žive za svoj grad i njegove ljude, a upisom na listu Prijatelja projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“ još jedanput su to i dokazali. Kao prijatelji projekta Petrinjski radio i Portal53 doprinijet će informiranju, podizanju svijesti, širenju znanja, izgradnji stavova i praksi kad je u pitanju uspješnije nošenje sa svim životnim izazovima i psihofizičko zdravlje stanovnika grada Petrinje. Kvalitetna komunikacija često čini presudnu razliku između uspjeha i neuspjeha u provođenju projektnih aktivnosti, a uloga lokalnih medija i lokalnih institucija u provođenju projekata važnih za lokalnu zajednicu dragocjena je i nezamjenjiva. Hvala vam, dragi prijatelji!

Natrag na vrh

3. kolovoza 2020.

KRENULI UPISI U BESPLATNE EDUKATIVNE PROGRAME PROJEKTA „ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA“ – DOPUSTI SEBI I POSTANI ZADOVOLJAN SAMIM SOBOM

Prve edukativne radionice u gradu Petrinji planirane su za provedu u nekoliko ciklusa/grupa:

/24. 08.- 4. 09. 2020./ 25. 08. - 10.09.2020./ 29.08.-13.09.2020./7.09.-18.09.2020./26.09..-11.10.2020./

Ukupno trajanje edukacije je 20 sati po svakoj grupi, a potencijalni polaznici sami biraju neki od ponuđenih termina. Radionice će se održavati u navedenim terminima nekoliko puta tjedno u prostoru Hrvatskog doma, Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja i u prostoru Udruge IKS. Potencijalnim polaznicima nudi se i više različitih dnevnih termina, u prijepodnevnim ili poslijepodnevnim terminima, kako bi dolazak mogli uskladiti sa svojim ostalim dnevnim obavezama. U radionice se mogu upisati svi punoljetni stanovnici grada Petrinje. Sudjelovanje je za krajnje korisnike besplatno.

Upisi i više informacija o programu mogući su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja, u Udruzi IKS, putem web obrasca http://eu.autogenitrening.hr/termini i http://eu.autogenitrening.hr/kontakt, ili na broj telefona +385 91 7810 161.

Natrag na vrh

10. srpnja 2020.

PROJEKT „ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA“ DOBIO PRVE PRIJATELJE PROJEKTA

Iskreno prijateljstvo temelji se na povjerenju, podršci i međusobnom uvažavanju. Već u prvom mjesecu provedbe projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“ stekli smo prve Prijatelje projekta: Gradsku knjižnicu i čitaonicu Petrinja i Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića Petrinja. Kao nezaobilazno mjesto cjeloživotnog učenja, rasta i osobnog razvoja Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja ukazala je povjerenje i dala podršku provedbi projekta uključivši se u informativne aktivnosti prema krajnjim korisnicima i osiguravajući prostor za održavanja radionica. OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, s druge strane, uvijek je u svojoj dugog tradiciji prepoznavala važnost kvalitetnih izvannastavnih aktivnosti i programa za osobni razvoj djece i njihovu uspješnu socijalizaciju. Kao Prijatelj projekta daje mogućnost roditeljima svojih učenika da se upoznaju s projektom i uključe svoju djecu u radionice prilagođene dječjem uzrastu. Temelj rada i samog programa dječjih radionica rad je na samopouzdanju, samopoštovanju, prihvaćanju sebe, izražavanju emocija i odgovornosti, a dio aktivnosti projekta namijenjen je i jačanju osobnih i stručnih kapaciteta nastavnika i stručnog osoblja kako bi nadogradili znanja i razvili transverzalne vještine potrebne na njihovim radnim mjestima.

LISTA PRIJATELJA PROJEKTA

Natrag na vrh

19. lipnja 2020.

PROJEKTU „ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA“ ODOBRENO FINANCIRANJE IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA – POTPISOM UGOVORA KREĆE PROVEDBA

HDATHT

Ministar Ministarstva rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, kao predstavnik Upravljačkog tijela i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar kao predstavnik Posredničkog tijela razine 2 - s jedne strane i Hrvatsko društvo za autogeni trening, hipnozu i terapiju HDATHT kao prijavitelj projekta, s druge strane, potpisali su dana 19. lipnja 2020. ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda projektu „Život nas uvijek voli, Petrinja“ u ukupnom iznosu od 1.467.338,00 HRK. Provedba projekta trajat će 20 mjeseci, a u nju će biti uključeno najmanje 187 osoba s područja grada Petrinje, različite životne dobi, socio-ekonomskog i zdravstvenog statusa. Za njih će se organizirati niz besplatnih edukativnih radionica s ciljem osnaživanja, poboljšanja psihofizičkog zdravlja te provedbe ciljanih programa za razvoj i unapređenje socijalnih, mekih transverzalnih vještina. Osim stanovnika grada Petrinje, dio edukativnog programa namijenjen je i stručnjacima za provedbu aktivnosti unaprjeđenja i pružanja socijalnih usluga i programa ciljanim skupinama u cilju jačanja njihovih kapaciteta.

„Drago nam je što nam je pružena mogućnost da kroz provedbu ovog projekta stanovnicima grada Petrinje učinimo dostupnijim znanja i alate koji doprinose psiho-fizičkom zdravlju, socijalnim odnosima i sveukupnoj kvaliteti života.“ ističu iz HDATHT.

Uz HDATHT-a koji je nositelj projekta, u provedbu projekta uključeni su kao projektni partneri i HZZ Područni ured Sisak, Udruga IKS iz Petrinje te Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna.

Natrag na vrh