eu.autogenitrening.hr

Novosti19. veljače 2022.

194 STANOVNIKA GRADA PETRINJE PROŠLA SU PROGRAM AUTOGENOG TRENINGA POD VODSTVOM NAŠIH VODITELJA, CERTIFICIRANIH OD STRANE NJEMAČKOG DRUŠTVA ZA AUTOGENI TRENING I BEČKOG DRUŠTVA ZA UNAPRJEĐENJE AUTOGENOG TRENINGA

Iz poštovanja prema hrabrosti koju su iskazali otvorivši se novim znanjima i iskustvima, vremenu koje su izdvojili za redovito sudjelovanje u programu, unatoč pandemiji i stalnim potresima, i zbog svega onog i prema svemu onom što su svojim sudjelovanjem i svojim osobnostima unijeli u projekt, navodimo svih 194 imena sudionika i imena njihovih voditelja:

Polaznici Zara Laura Nataša Mia Krsto Eva Benjamin Toni Denis Ena Ana Darijo Izabela Nola Lucija Veronika Karlo Soni Leona Nika Nika Tia Nia Martina Aleksandra Ana Anđela Ivan Matej Marko Lucija Ana Izabel Mihael Tiana Lana Mario Marko Fran Adrian Filip Natalia Robert Pavel Stjepan Danijela Mirjana Joka Sanja Snježana Milena Matija Gordana Gordana Darko Ante Marko Jasenka Nada Finka Anto Senada Hrvoje Mihaela Nada Dominika Ivana Nataša Ivan Brankica Ivana Elvira Nikolina Tamara Draženka Sead Nevena Elena Milica Ljiljana Štefica Jasna Jurica Ivana Luka Karlo Mira Ana Iva Charlie Mara Štefica Lidija Jasenka Štefica Sabina Gordana Tamara Nadja Marina Marica Matea Zoran Antonija Maja Matea Ivana Saša Zlatka Meliha Cecilija Marija Marko Andreja Monika Ivana Ivana Daniela Marina Biserka Sanja Sanja Dijana Ivana Bojana Katarina Danijela Marijana Marica Filip Darinka Mihaela Štefica Željka Larisa Jasna Fata Irena Natalija Tihana Jadranka Anita Dubravka Mara Katarina Svjetlana Željko Dijana Mirjana Teodora Zlatica Đurđica Mirjana Biljana Dora Željka Tihana Gordana Sani Meliha Draženka Josip Ivana Andrej Kristijan Ivančica Kata Maja Josipa Gordana Ivica Jelka Ivana Janja Sofija Ana Danica Snježana Violeta Dragica Ančica Stana Martin Bojan Marija Dajana Marica Ante Dragica Marija Anđelko Sadeta Mara Nikola.

Voditelji Ivana Darko Josipa Ana Ljiljana Ana-Mari.

I na kraju, podsjetimo: Brod je najsigurniji u luci, ali to nije razlog zašto je napravljen. Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika samorazvoja i samopomoći koja pomaže postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje za djelovanje u svim situacijama.

Sretno nam svima i do neke sljedeće prilike zajedničkog sudjelovanja!

Projektni tim projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“

Natrag na vrh

19. veljače 2022.

AUTOGENI TRENING: UČINKOVITA, DOSTUPNA, JEDNOSTAVNA TEHNIKA ZA STRES – ZAŠTO ONDA VIŠE NAS NE ISPROBA AUTOGENI TRENING?

Na samom kraju našeg petrinjskog projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“, voljeli bismo još jednom podsjetiti na snagu Autogenog treninga, edukacija koja je bila glavna aktivnost projekta, a koju su prošla 194 stanovnika grada Petrinje, i njegov učinak na poboljšanje i održavanje cjelokupnog psihofizičkog i mentalnog zdravlja. Voljeli bismo da svime učinjenim i veći broj građana bude potaknut i motiviran da ga isproba, da nauči tehniku i usvoji znanja i da ih primjenjuje u svom svakodnevnom životu. Detaljnije citiramo iz uglednog engleskog lista The Guardian u njegovom tekstu posvećenom autogenom treningu.

Autogena terapija, poznata kao autogeni trening (AT), vjerojatno je jedna od najmoćnijih, ali još uvijek nedovoljno korištenih tehnika za suočavanje sa stresom ikad razvijenih na Zapadu. Autogeni znači "samogenerirajući". Na neki način, to je metoda hipnotiziranja samog sebe, poznata i kao "autohipnotička terapija". Može se podučavati u malim grupama i, nakon što ovladate tehnikom, može se prakticirati kod kuće, samostalno i bez nadzora voditelja ili instruktora, predstavlja i opisuje The Guardian suštinu AT-a.

Autogeni trening dolazi iz medicine - utemeljio ga je njemački liječnik Johannes Schultz 1928. godine. Jednom naučena, tehnika postaje dragocjena cjeloživotna vještina samopomoći.

Autogeni trening je, dakle, 100% prirodna, znanstveno i medicinski priznata tehnika koja nam pomaže postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje nas za djelovanje u svim situacijama.

Donosi duboko stanje fizičke opuštenosti i unutarnje smirenosti bez upotrebe lijekova. Korištenjem jednostavnih uputa za opuštanje i zagrijavanje dijelova tijela, dopušta prirodni proces ozdravljenja. Nema identificiranih nuspojava. Prema podacima Britanskog društva za autogeni trening, postoji više od 3000 znanstvenih studija koje dokazuju učinkovitost AT-a po cjelokupno psihofizičko zdravlje. Može ga raditi svatko.

U primjeni je gotovo 100 godina u medicini, psihologiji, psihoterapiji, sportu, obrazovanju, gospodarstvu, umjetnosti, svakodnevnom životu. Autogeni trening nema nuspojava.

Jednostavno se uči. Sastoji se od brzih i jednostavnih vježbi koje se primjenjuju u svim životnim okolnostima i u bilo koje vrijeme. Najčešće se izvodi sjedeći na stolici, ali može se izvoditi i ležećem položaju ili u stojećem položaju. Iako se najčešće radi kod kuće, sama tehnika to ne uvjetuje i može se raditi u svim okolnostima: u pauzama na poslu, dok čekate u nekom redu, dok se vozite u javnom prijevozu… Primjenjuje se samostalno, odnosno, nakon što osoba pod stručnim vodstvom usvoji tehniku, u trajanju od 20 sati edukacije, zna i može sama sebi pomoći u različitim životnim situacijama, u situacijama u kojima se na bilo koji način promijenilo njeno dotadašnje stanje.

Tijekom obuke, uz paletu dobivenih znanja i opisa tehnike, osoba uči i kako upravljati stresom i konfliktima, kako uravnotežiti fizičko i psihičko zdravlje bez obzira na pritiske okoline, kako u poslovnom tako i u privatnom životu, kako povećati razinu motivacije i energije u svakodnevnom djelovanju, kako se nositi s raznim životnim ulogama, zauzeti za sebe, (p)ostati siguran, samopouzdan i samosvjestan, kako s više energije i motivacije živjeti svakodnevnicu, kako smjelo, kreativno i odlučno želje provesti u stvarnost djelujući s vlastitim sposobnostima, potencijalima i talentima.

Prakticiranje AT-a smanjuje razinu stresa, anksioznosti, poboljšava rad imunološkog sustava, uspostavlja psihičku i fizičku ravnotežu, povećava samopouzdanje, sigurnost, asertivnost, poboljšava socijalne interpersonalne, komunikacijske, prezentacijske i pregovaračke vještine te ostale meke vještine, doprinosi boljim međusobnim odnosima, privatnim i/ili poslovnim i čini vas odlučnijim, odvažnijim i kreativnijim. Krajnji rezultat je postizanje više razine samostalnosti, samopoštovanja, samopouzdanja, mira i sigurnosti korisnika, čime se uvelike mogu poboljšati svi aspekti njihovog života: od socijalnog uključivanja, do podizanja razine radnih sposobnosti i samostalnosti te mogućnosti stvaranja kvalitetnijih odnosa kako poslovnih, tako i privatnih. Tehnika pokazuje i odlične rezultate kod psiholoških poremećaja – smanjuju se potištenost, panika, agresija, u liječenju nesanice, depresije, astme.

Stoga ne iznenađuje da su Klinika za psihijatriju Vrapče, Referentni centar Ministarstva zdravstva za psihosocijalne metode, Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u preporukama za zaštitu mentalnog zdravlja - Zaštita mentalnog zdravlja u krizi: stres, tjeskoba, strah – postupci osnaživanja i samopomoći-postupak umirenja uznemirenih osoba- jedno posebno poglavlje posvetili autogenom treningu pod naslovom Autogeni trening za samopomoć u savladavanju negativnih posljedica stresa i u kontroli tjeskobe. Prema riječima autora publikacije u Uvodniku:

„Preporuke za zaštitu mentalnog zdravlja u kriznim situacijama nastale su u vrijeme pandemije koronavirusa kako bismo pomogli stručnjacima i volonterima koji pružaju usluge psihosocijalne podrške u krizi, potom zdravstvenom osoblju za prevenciju sagorijevanja na radnome mjestu i građanima za samopomoć u prevenciji negativnih posljedica stresa, odnosno kako bismo pomogli svima onima koji se susreću s uznemirujućim, stresnim situacijama. U njihovoj izradi surađivali su stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja i javnog zdravstva kako bismo naglasili da je važno brinuti se o mentalnom zdravlju ne samo osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja, nego i svih građana, posebice u okolnostima kriznih situacija.“

- Ime projekta Život nas uvijek voli, Petrinja srž je znanja koja prenosimo kroz obuku Autogenog treninga. U to su se najbolje osvjedočili polaznici iz Petrinje koji su proživjeli i razorni potres i Corona virus i iz svega izašli mentalno i fizički jači, zadovoljniji, motiviraniji te točno znaju kako žele živjeti ubuduće s jasno definiranim željama i sa sigurnošću na koji način da dosegnu sebi postavljene ciljeve i spoznajom da ih Život uvijek voli. -
objašnjava ime projekta i sažima njegove učinke autor projekta Dubravko Žigman, voditelj autogenog treninga i volonter Hrvatsko društvo za autogeni trening hipnozu i terapiju, organizacije koja je bila nositelj projekta i koja je u Hrvatskoj pokrenula Akademiju autogenog treninga. Njezini voditelji certificirani su od Njemačkog društva za AT i Bečkog društva za unaprjeđenje AT-a i kontinuirano rade na popularizaciji AT-a i širenju primjene njegovih tehnika i znanja, pa tako i kroz ovaj projekt.

Natrag na vrh

19. veljače 2022.

ODRŽIVOST REZULTATA PROJEKTA

Održivost rezultata projekta jedan od važnih segmenata svakog projekta, posebice onih financiranih iz EU fondova. Ona znači da ostvareni projektni rezultati nastavljaju živjeti na individualnom i institucionalnom nivou te utječu na lokalnu i širu društvenu zajednicu i nakon formalnog završetka projekta.

Održivost rezultata našeg projekta ogleda se na više razina. Svi sudionici projekta koji su prošli edukaciju o znanjima i alatima Autogenog treninga stekli su cjeloživotna znanja i vještine samopomoći s kojima će moći prevenirati i rješavati životne izazove, upravljati stresom i kriznim situacijama i očuvati psihofizičko zdravlje. Navedeno će imati pozitivan utjecaj, osim na njih same, i na njihove obitelji, užu i širu lokalnu zajednicu i društvo u cjelini.

AT je jednostavan, a opet izuzetno učinkovit i snažan alat psihosocijalne podrške, osnaživanja i razvoja mekih transverzalnih vještina koji pomažu pojedincima da se lakše nose sa svim izazovima s kojima se suočavaju u svom privatnom i poslovnom životu: povećava usredotočenost i pamćenje, samopouzdanje, sigurnost, asertivnost, lakše odlučivanje, poboljšava meke socijalne vještine: interpersonalne, komunikacijske, prezentacijske i pregovaračke vještine te ostale meke vještine, unaprjeđuje međusobne odnose, privatne i/ili poslovne, čini osobu odvažnijom i kreativnijom, doprinosi kvalitetnijem donošenju odluka i rješavanje problema. Time će postati ravnopravni članovi društva s jasno izraženim stavovima i mogućnosti zauzimanja za sebe.

Stručnjaci, sudionici edukacijskog programa, aktivno će primjenjivati stečena znanja i vještine u svom svakodnevnom radu unutar svojih institucija, jednako kao i projektni partneri unutar svojih. Znanja i iskustva stečena ovim projektom koristit će se i za širenje primjera dobre prakse kod drugih organizacija iz sektora, a pružanje ovog tipa izvaninstitucionalne usluge od strane organizacija civilnog društva poslužit će kao primjer dobre prakse za donositelje javnih politika i osvještavanje potrebe za provođenje i financiranje sličnih aktivnosti u budućnosti.

Natrag na vrh

19. veljače 2022.

REZULTATI PROJEKTA_ MJERLJIVI POKAZATELJI

Konkretne, mjerljive pokazatelje ostvarenih rezultata sažeto prikazujemo nastavno u tabelarnom prikazu.

Identifikacijski broj, naziv i jedinica pokazatelja Ciljna vrijednost Ukupno ostvarena vrijednost pokazatelja na razini projekta
Sudionici / Stariji od 54 godine 10 10
Sudionici /Osobe s invaliditetom 20 21
Sudionici / Nezaposleni, uključujući dugotrajno nezaposlene 40 40
Sudionici / Mlađi od 25 godina 40 47
Sudionici / Stručnjaci koji su sudjelovali u osposobljavanju 24 24
Sudionici / opća populacija, stanovnici grada Petrinje 50 52
Broj održanih susreta obuke sa ciljanim skupinama 64 100
Broj mjeseci provođenja programa 20 20
Broj volontera uključenih u rad 2 4
Broj volonterskih sati 224 680
Broj aktivnosti za podizanje svijesti / javne kampanje 1 1

Tijekom projekta u evidenciji HZZ-a bilo je 35 polaznika a mimo evidencije HZZ-a još 14 polaznika. Na kraju projekta u evidenciji HZZ-a bilo je 15 polaznika manje tj. 42,9% polaznika iz evidencije HZZ-a se zaposlilo.

Natrag na vrh

19. veljače 2022.

REZULTATI PROJEKTA_ KAMPANJA PODIZANJA SVIJESTI I SENZIBILIZACIJE JAVNOSTI

Aktivnost informiranja, promidžbe i vidljivosti, uz upravljanje projektom, obavezna je aktivnost svakog EU sufinanciranog projekta, a njezin intenzitet i opseg prilagođava se ciljevima projekta, ciljanim skupinama i raspoloživim financijskim sredstvima. U projektu „Život nas uvijek voli, Petrinja“ aktivnost promidžbe i vidljivosti započela je 19.06.2020. i trajala je svih 20 mjeseci provedbe projekta kao kontinuirana javna kampanja.

Ciljevi kampanje bili su podizanje svijesti i senzibilizacija javnosti za projektnu temu, povećanje znanja, zanimanja i motivacije za sudjelovanjem u projektnim aktivnostima među potencijalnim polaznicima, regrutiranje polaznika, promjena stavova i ponašanja/navika. Osim ovih ciljeva usmjerenih ciljanim skupinama, ciljevi kampanje bili su i izvještavanje o tijeku provedbe projektnih aktivnosti, izvorima i iznosima financiranja projekta i ulozi Europske unije, projektnim partnerima i Prijateljima projekta te postignutim rezultatima: mjerljivim pokazateljima i dugoročnim pozitivnim promjenama na individualnom i institucionalnom nivou, na nivou uže i šire društvene zajednice te društva u cjelini.

U javnoj kampanji primarni komunikacijski kanali bili su osmišljeni, dizajnirani i producirani projektni informativni i promotivni materijali, web stranica projekta, objave i kampanje na lokalnim radio postajama i lokalnim web portalima, Facebook stranicama lokalnih medija i projektnih partnera i objave na web stranicama projektnih partnera. Navedeni primarni kanali komunikacije bili su podržani ostalim formatima direktne i elektroničke komunikacije te komunikacije posredovane ostalim medijima, uključujući nacionalne medije i društvene mreže.

Izrađeno je ukupno 3.264 komada različitog promotivnog materijala koji su distribuirani na projektnim događanjima. Osmišljena je, dizajnirana i pokrenuta web stranica projekta koja je tijekom cjelokupnog vremena trajanja projekta održavana redovitim objavama informacija i sadržaja, a na kojoj se objavljuje i ovaj tekst. Informacije o projektu i poveznice na web stranicu projekta postavljene su i na web stranice nositelja projekta HDATHT i projektnih partnera – Udruge IKS, HZZ Područni ured Sisak i Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna, a tekstovi su se objavljivali i na web stranicama Prijatelja projekta – OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje, Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja, Petrinjskog radija i Portala053.

Osim navedenog, osmišljene su i realizirane ukupno 4 mini radio kampanje s ukupno 75 emitiranja radio spota, 6 radio emisija, a na Portalu53 osmišljene su i realizirane 2 kampanje na naslovnici portala bočnim bannerom formata 300x250px i s poveznicom na web stranicu projekta. Osmišljene su i provedene su i dvije lokalizirane Facebook kampanje za korisnike Facebooka s područja Petrinje. Kontinuirano su održavani su odnosi s medijima, pripremljena im i slana priopćenja o aktivnostima projekta te pozivnice na projektna događanja. Komuniciralo se s korporativnim sektorom s područja grada Petrinje, organizacijama civilnog društva i javnim institucijama usmjerenim pružanju institucionalnih usluga ranjivim skupinama, a otvorena je komunikacija i prema Top Termama Topusko, vezano za osobe s područja Petrinje, nakon potresa privremeno izmještene i smještene u njihovim smještajnim kapacitetima i u tu svrhu pripremljen i poslan informativni materijal o projektu i mogućnosti sudjelovanja.

Ipak, najvažnije događanje javne kampanje održana je završna konferencija na kojoj se predstavljaju rezultati projekta, uključujući i rezultate aktivnosti promidžbe i vidljivosti, odnosno, javne kampanje. Zbog ograničenog prostora i epidemioloških mjera završna konferencija je održana kao dvodnevno događanje. Prvi dan konferencije održan je u subotu 5.02.2022. i bio je namijenjen polaznicima, a drugi je dan održan 11.02.2022. i bio je namijenjen projektnim partnerima i općoj javnosti posredstvom medija. Konferencija je održana u kontejnerskom naselju Centar novog života u Petrinji, uz veliki odaziv i interes lokalnih i nacionalnih medija. Konferencija je rezultirala većim brojem medijskih objava, u lokalnim i nacionalnim medijima: televiziji, portalima i radiju, čime se ukupan broj prikupljenih medijskih objava prešao brojku 100. Projekt su medijski pratili Petrinjski radio i Portal 53, Radio Quirinus i portalQuirinus, Radio Banovina, Hrvatski radio 1. program, PS Portal, 044 portal, Sisak.info portal, portal 24 sata, portal Glasa Istre, portal Regional Express HINA, N1 televizija i Trend TV. Zahvaljujemo medijima na doprinosu uspješnoj provedbi projekta i ostvarivanja projektnih ciljeva. Nastavno navodi, radi ilustracije pristupa i obrade teme od strane medija, neke od prikupljenih objava.

Natrag na vrh

19. veljače 2022.

REZULTATI PROJEKTA: IZJAVE VODITELJA AUTOGENOG TRENINGA

Sudjelovanje u projektu „Život nas uvijek voli, Petrinja“ je za mene jedno od iskustava koja su me promijenila i pomogla da još više cijenim život koji sam dobila na dar. Drago mi je što sam bila dio priče zvane život u Petrinji, gradu koji je nadomak Zagreba, a njegovi stanovnici potpuno zaboravljeni. Bilo je tako i prije potresa (zato su i bili dio projekta), a posebno nakon potresa. Slušajući polaznike, svi su izrazili zahvalnost što su dobili znanja koja su im olakšala prolazak kroz posljedice potresa i nekima ostajanje bez domova. Unatoč životnim izazovima, veći dio njih koji su bili nezaposleni, nakon obuke su pronašli posao. Citirala bi jednu od polaznica koja je nakon završene obuke izrekla – „Meni je važno da sam kroz autogeni trening naučila pozitivno gledati i ljude oko sebe i razne životne situacije i što sam u svemu tome pronašla mir, opuštenost i strpljenje. Smatram da sam sada puno zadovoljnija i sretnija osoba nego prije i na tome sam zahvalna. Nije svaki puta lako primijeniti naučena znanja, jer još uvijek ima teških dana, ali dobro sam. Potres mi je jako promijenio život, kao i svima. Prihvaćam sve što mi se dešava i živim dan po dan, s obzirom na životni EKG, i to mi je super.“

Ana Vucić

Bilo nam je jako lijepo raditi i s djecom i s nastavnicima. Ljudi u Petrinji drugačiji su nego u Zagrebu, jer su prirodniji, spontaniji i bliži prirodi. Kod djece se to najviše vidi: bistri i razigrani i više vremena provode vani, u sportu, u grupnim aktivnostima. Nastavnici su također prisni i otvoreni za razgovor, rade u izazovnoj i zahtjevnoj profesiji, vole svoj grad. Njihova se snaga najviše pokazala u stoičkom nošenju sa svim okolnostima koje su zadesile Petrinju. Znanja koja su dobili tijekom projekta bila su im velika podrška u prihvaćanju svih događaja i emocija tijekom potresa i velikih promjena koje su zahvatile mnoge njihove obitelji.

Ivana Pervan i Darko Ilić

Rad s polaznicima na projektu „Život nas uvijek voli, Petrinja“ je bio iznimno i neponovljivo iskustvo. Sudjelovali su ljudi raznih dobnih skupina i životnih interesa. Željni znanja i rada na sebi, upijali su teme te su se polako otvarali i postavljali pitanja. Rezultati rada na sebi dolazili su postepeno i individualno. Povratno su mi javljali rezultate kao što su odlučnost, sigurnost, hrabrost, potaknuta vjera u život, unapređenje na poslu, pronalaženje novog posla, postizanje kvalitetnijih osobnih odnosa. Rad s polaznicima me oplemenio profesionalno i privatno. Od srca zahvaljujem svakom čovjeku s kojim sam imala priliku raditi i želim da znaju kako su sa mnom i ja s njima u svakom koraku na putu koji zovemo život.

Ljiljana Cvetičanin

Radeći s polaznicima u Petrinji upoznala sam puno kontrastnih energija i čula različite životne priče. Već nakon prvog susreta sa svojim grupama osjetila sam kako nas je povezala ljudska toplina: otvorili su se, spremni da svoje živote mijenjaju na bolje. Na predavanjima je bilo i suza i smijeha, domaćih kolača i slanih kiflica...

Neki su nakon edukacije počeli spavati bez sedativa, neki su se pohvalili dobrim liječničkim nalazima, neki su pronašli posao, a ono što su baš svi prijavili u susretima na grupama unaprjeđenja jest postizanje unutarnjeg mira, opuštenost, samopouzdanje i povratak vjere u sebe, vjere da mogu riješiti sve što im dođe na životni put. Život nas uvijek voli.

Josipa Pavičić

Na prvom danu završne konferencije projekta sudjelovali su polaznici koji su prošli program obuke Autogenog treninga. Autogeni trening je puno pomogao polaznicima, ne samo za tada njihovu životnu situaciju, već za sve izazove koji su uslijedili i poslije. Mi smo im došli u pravom trenutku. Rekli su da ne znaju kako bi sve ove izazove s potresom i pandemijom prošli bez znanja i alata koje su stekli edukacijom. U svim tim uvjetima ljudi su pronalazili posao, poboljšali si zdravlje i stekli samopouzdanje. Obuka autogenog treninga uključuje i mnogo dodatnih znanja i alata koji polaznicima pomažu u svim životnim situacijama. Polaznici postaju zdraviji, motiviraniji i ravnopravniji članovi društva te spremni prevenirati i riješiti mnoge životne izazove bez potrebe za intervencijama raznih stručnjaka. Kroz edukacije i sve susrete družili smo se i povezali kroz primjenu znanja i razmjenu iskustava. Svi smo se složili da je ovih 20 mjeseci jako brzo prošlo i da postoji želja da se i dalje družimo i nastavljamo rad na sebi. Za mene je ovo bilo iznimno iskustvo koje ću zauvijek pamtiti. Prolaziti sve ove izazove i biti zajedno s ljudima u ovom vremenu je za mene neprocjenjivo bogatstvo. Polaznici su me dodirnuli svojom toplinom, jednostavnošću, zahvalnošću što smo s njima u teškim trenucima, gostoprimstvom i neizmjerno sam im zahvalna na svakom trenutku koji smo proveli zajedno.

Ana-Mari Šerfezi

Natrag na vrh

19. veljače 2022.

REZULTATI PROJEKTA-IZJAVE POLAZNIKA

Kroz projekt su ukupno prošla 194 stanovnika grada Petrinje, različitih dobi i socijalnih statusa. Po završetku edukacije proveden je među polaznicima anketni upitnik. Odgovori su poslužiti za unaprjeđenje usluge edukacije za buduće provedbe i kao pokazatelj rezultata projekta. Polaznici su odgovarali na pitanja zatvorenog i otvorenog tipa. Obrađeni rezultati pokazuju da je prosječna ocjena dobivenom edukacijom 9,76 (na skali od najmanje ocjene 1 do najveće ocjene 10), a 82,4% ispitanih, nakon završene edukacije, ocjenjuje da će im znanja i tehnike Autogenog treninga pomoći u životu.

Nastavno izdvajamo neke od odgovora dobivenih na pitanje otvorenog tipa: „Kako biste opisali svoje iskustvo s obukom AT-a u projektu Život nas uvijek voli, Petrinja?“:

 • Bilo je inspirativno, podržavajuće i nadasve korisno za nas. Hvala na ljubavi, strpljenju i uloženom trudu.
 • Vrlo korisno u smislu samoosnaživanja.
 • Iskustvo koje mi je promijenilo život na bolje.
 • Trening je došao u najboljem mogućem trenutku za mene! AT je najbolje uloženo vrijeme u mom životu! Hvala našim trenerima na trudu, profesionalnosti i na svim znanjima koja su nam dali i naučili nas kako živjeti i voljeti život, kako se osloboditi strahova, sumnji, bolesti. Naučili su me kako još više cijeniti život, svaki dan koji nam je dan, kako hodati svojom dvosmjernom ulicom. Hvala Vam na ljubavi, hvala Vam od srca na svemu što ste nam dali jer zbog Vas sam danas sretnija, zadovoljnija, mirnija, opuštenija, uspješnija osoba!
 • AT mi je otvorio životne vidike, pokazao srž života, te naučio kako riješiti životne probleme i kako živjeti bez stresa i bavljenja filozofiranjem. Treningom sam stekla veliko samopouzdanje. Samo poštovanje samog sebe a i drugog. Danas treba ispravno raditi sebi i drugome za bolju i ljepšu budućnost. Svakako bi svima preporučila polaženje AT jer neće biti isti poslije treninga.
 • Edukacija je doista promijenila moj život na bolje. Imam više radosti i mira kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu.
 • Divno iskustvo koje me je naučilo kako se nositi s lošim navikama i događajima, divni predavači od kojih smo naučili puno korisnih savjeta, nova poznanstva s ljudima koji su svjesni da kod sebe treba nešto mijenjati.
 • Voditelji su vrlo profesionalni, pristupačni, zanimljivi. S mnogo iskustva iz svakodnevnih životnih situacija uspiju svaku temu približiti i dati konkretne savjete i smjernice kako primijeniti AT u različitim aspektima života. Definitivno bi preporučila svakome da pohađa obuku AT. Nama je došlo kao dar s neba. Prije potresa su nas voditelji pripremili za najteži izazov iz kojeg smo, nadam se, svi izašli puno jači i sigurniji. Hvala Vam na svemu, bili ste naša nit vodilja i svjetlo na kraju tunela.
 • Za puno stvari spomenutih u obuci sam primijetila da se odnose i na mene. Primjenom znanja usvojenih na obuci puno toga se u mom životu poboljšalo i puno lakše savladavam teže izazove svog života.
 • Preporučam svima da se uključe u obuku AT jer stečena znanja mogu pomoći u svakodnevnom nošenju sa stresom i problemima.
 • Afirmacijski i brižan pristup prema polaznicima.
 • Vrlo ugodno iskustvo i iznenađujuće koliko toga sam otkrila o sebi, a i drugima.
 • Autogeni je došao u Petrinju taman na vrijeme da nas pripremi za ovo zanimljivo, ludo vrijeme, samo pohvale.
Natrag na vrh

18. veljače 2022.

PROCJENA HUMANITARNIH POTREBA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Koordinacija humanitaraca Sisačko-moslavačke županije osnovana je 8. siječnja 2021. godine s ciljem ostvarivanja zajedničke suradnje udruga civilnog društva i međunarodnih organizacija u humanitarnom odgovoru na potrebe stanovništva pogođenog potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Koordinacija je izradila I u prosincu 2021. godine objavila dokument Procjena humanitarnih potreba Sisačko-moslavačke županije. Dokument je objavljen u ime humanitarne zajednice i partnera, a pruža, kako se u uvodniku navodi „zajedničko razumijevanje krize, uključujući humanitarne potrebe i procijenjeni broj ljudi kojima je potrebna pomoć. Svrha izrade dokumenta je prikaz realnog stanja kako bi se pružio adekvatan i žurni odgovor stanovništvu pogođenom potresom do završetka obnove.“

Za izradu dokumenta korišteni su podaci koje su dostavljali partneri i suradnici Koordinacije humanitaraca SMŽ, a u izradi dokumenta aktivno je sudjelovala Udruga IKS iz Petrinje, partner na našem projektu. Udruga IKS je sudjelovala u analizi potreba stanovnika smještenih u kontejnerskom naselju u Petrinji i ostalim grupnim smještajima te u provedbi terenske ankete među ranjivim skupinama izvan grupnog smještaja. Analiza je obuhvatila 66.56% stanovnika u svih 14 kontejnerskih naselja (Sisak, Petrinja i Glina) te 2 grupna smještaja (Sisak). Analizom je obuhvaćeno 251 kućanstvo i 424 osobe u tim smještajima. Analiza je obuhvatila i 139 kućanstava izvan grupnog smještaja, u kojima ukupno žive 373 osobe.

U dijelu 1.4. Humanitarni uvjeti i prioritizacija potreba stanovništva ističe se sljedeće:

Analizom potreba stanovnika kontejnerskih naselja i grupnih smještaja utvrđena je problematika sa psihičkim zdravljem kod 25% ispitanika, koja se kod dijela ispitanika manifestira blažim simptomima, dok su kod drugih simptomi puno izraženiji. Problemi koje navode su nesanica, strah od potresa, strah od ugrožavanja egzistencije i strah od neizvjesne budućnosti. Velik je broj onih sa PTSP-om od ratnih dana, dobar dio ispitanika je na terapiji lijekovima. Uslijed potresa, mnogi i dalje osjećaju strah i anksioznost, gdje se kod nekih vide očiti znaci depresije.
Analizom potreba ranjivih skupina utvrđeno je kako nakon potresa čak 60% ispitanih ima psihološke teškoće, a kao probleme prepoznaju poremećaj ravnoteže, iritabilnost, emocionalna nestabilnost, razdražljivost, napadaji panike s gušenjem, osjećaj gubitka kontrole, što ukazuje na važnost osiguravanja mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške na terenu. Među ovom skupinom, nakon potresa čak 27 % ispitanika ima velikih problema s nesanicom, 28 % ima veliki strah od novog potresa, a čak 35 % ispitanika ima veliki strah od budućnost.

A u dijelu 3.6. Zdravstvo identificira se postojeće stanje i naglašava i potreba za pružanjem psihosocijalne podrške na terenu:

U kontejnerskim naseljima i grupnim smještajima utvrđena je određena problematika vezana za psihičko stanje kod 25% ispitanika koja se kod dijela ispitanika manifestira blažim simptomima, a kod drugog dijela simptomi su dosta izraženiji. Kod ranjivih skupina van kontejnerskih naselja i grupnih smještaja čak 60% ispitanika ima psihičke teškoće uzrokovane potresom i to: 27% ima velike probleme s nesanicom, 28% veliki strah od novog potresa, dok 35% ispitanika ima veliki strah za budućnost. Problem psihičkog stanja stanovništva pogođenog potresom osjetljivo je pitanje na koje ne smije izostati odgovor. Dobrom organizacijom i koordinacijom psihosocijalne podrške na terenu, te osiguravanjem prostora za obavljanje razgovora pomoglo bi se pogođenom stanovništvu. Organiziranjem i osmišljavanjem društvenih sadržaja među grupacijama pogođenog stanovništva stalna uronjenost u problematiku potresa stavila bi se u drugi plan, a sve sa ciljem poboljšanja psihičkog zdravlja pogođenih.

Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika samorazvoja i samopomoći primjenom koje se uči nositi sa svakodnevnim stresom i zahtjevima života u svim životnim dobima i svim životnim okolnostima. Vrijednost metode AT-a, učinkovitost i područje primjene dosada su prepoznati u medicini, psihologiji, psihoterapiji, sportu, obrazovanju, gospodarstvu, umjetnosti, svakodnevnom životu, a iskustva i izjave 194 polaznika koji su edukaciju o Autogenom treningu prošli kroz naš projekt, jednako tako, to iznova potvrđuju.

Vjerujemo da ćemo svi iznaći način da se AT kao učinkoviti alat učini dostupnim i novim grupama polaznika na području Sisačko-moslavačke županije kroz osigurano financiranje iz Europskih fondova u nekom skorom budućem razdoblju.

Natrag na vrh

18. veljače 2022.

DOPRINOS ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA UNAPRJEĐENJU I DOSTUPNOSTI SOCIJALNIH USLUGA

Kombinirana socijalna politika (welfare mix) prisutni je trend razvoja socijalnih politika u Hrvatskoj i svijetu u kojem vlada, lokalne vlasti, organizacije civilnog društva i profitni sektor međusobno surađuju u kreiranju socijalnih politika i provedbi socijalnih programa šireći mrežu socijalnih usluga, nadopunjujući njihovu vrstu, opseg i dostupnost i stalno podižući njihovu kvalitetu. Uloga organizacija civilnog društva u tome je velika i kroz osmišljavanje i pružanje novih oblika izvaninstitucionalnih socijalnih usluga organizacije civilnog društva dokazale su se kao važan socijalni partner. Europska unija nizom razvojnih programa te fondova tu njihovu ulogu prepoznaje, potiče i financijski podržava.

Projekt „Život nas uvijek voli, Petrinja“, ponovimo, financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., s ciljem doprinosa razvoju i unapređenju socijalnih usluga i sadržaja na području grada Petrinje te povećanju njihove kvalitete. Ukupna vrijednost projekta je 1.467.338,00 HRK i cjelokupni iznos dolazi iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodio od 19. lipnja 2020. do 19.veljače 2022.

Aktivnosti financirane iz sredstava Europskog socijalnog fonda pomažu ljudima da unaprijede svoje vještine i lakše se integriraju na tržište rada, usmjerene su na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti te na poboljšanje učinkovitosti javne uprave. Projekt „Život nas uvijek voli, Petrinja“ ponudio je razvoj i unapređenje socijalnih usluga i sadržaja na području grada Petrinje kroz psihosocijalnu podršku te provedbu ciljanih programa za razvoj i unapređenje mekih i transverzalnih vještina kroz obuku o znanjima autogenog treninga punoljetnim stanovnicima grada Petrinje. Obuka o znanjima i tehnikama autogenog treninga predstavlja ključnu aktivnost projekta, a kroz obuku su prošla 194 stanovnika grada Petrinje, različitih dobi i socijalnih statusa.

Projekt je pripremljen i proveden partnerskom suradnjom tri organizacije civilnog društva i jednom javnom institucijom: Hrvatskim društvom za autogeni trening, hipnozu i terapiju HDATHT iz Zagreba, Udrugom za promicanje informatike, kulture i suživota IKS iz Petrinje, Hrvatskim forumom protiv raka dojke Europa Donna iz Zagreba te javnom institucijom HZZ PU Sisak. Uključene organizacije civilnog društva imaju bogato iskustvo u provedbi projekta i u posljednjih pet godina provele su više od 40 projekata, od kojih je veći dio podržan i financiran iz EU fondova.v

Provedbom ovog projekta organizacije civilnog društva još jednom su pokazale i dokazale da imaju motivaciju, znanja i kapacitete pripremiti i provoditi tehnički, vremenski i financijski zahtjevne projekte usmjerene podizanju kvalitete života, širenju mreže socijalnih usluga i socijalnom uključivanju. Želimo svim organizacijama koje su bile uključene u provedbu projekta puno novih projekata u provedbi!

Natrag na vrh

17. veljače 2022.

STRUČNJACI LOKALNIH INSTITUCIJA I ORGANIZACIJA U PROJEKTU - 24 STRUČNJAKA LOKALNIH ORGANIZACIJA I INSTITUCIJA KOJE RADE S RANJIVIM SKUPINAMA SUDJELOVALA U PROJEKTU I PROŠLA EDUKACIJU O AUTOGENOM TRENINGU!

Jedan od zadanih specifičnih ciljeva projekta, koji je tijekom projekta u potpunosti ostvaren, bio je i jačanje kapaciteta stručnjaka za provedbu aktivnosti unaprjeđenja i pružanja socijalnih usluga i programa ciljanim skupinama kroz nadogradnju znanja i vještina stručnjaka i dobivanje prostora za rad na osobnom samorazvoju koji je često zapostavljen među stručnim osobljem unutar institucija zbog činjenice da institucije vrlo često imaju vremenska i materijalna ograničenja koja limitiraju mogućnosti u tom području. Uključivanjem stručnjaka u aktivnosti projekta ojačali bi se kapaciteti stručnjaka u vidu empatije, razvoja komunikacijskih vještina te širenja psihosocijalnih znanja koja će im trajno pomagati u svakodnevnom radu.

U projektu su sudjelovala 24 stručnjaka iz ukupno 6 institucija i organizacija: OŠ Dragutina Tadijanovića i OŠ Mate Lovraka iz Petrinje, OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog, OŠ Vugrovec-Kašina iz Kašine, HZZ PU Sisak te Udruge IKS iz Petrinje.

Stručnjaci će aktivno primjenjivati stečena znanja i vještine u svakodnevnom radu sa svojim korisnicima: djecom, mladima, nezaposlenima, osobama s invaliditetom u cilju unaprjeđenja pristupa i cjelovitijeg zadovoljavanja životnih potreba korisnika. Stručnjaci će, jednako tako, svojim primjerom širenja stečenih iskustava u svojim stručnim krugovima pozitivno djelovati na ostale institucije unutar grada, lokalne zajednice ili županije te time pomoći ostvarenju općeg cilja projekta: poboljšanje socio-ekonomskih i životnih uvjeta te povećanje kvalitete socijalnih usluga u gradu Petrinji.

Natrag na vrh

17. veljače 2022.

NEZAPOSLENI U PROJEKTU - 42,9% POLAZNIKA NAŠEG PROGRAMA IZ EVIDENCIJE HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE PU SISAK DOBILO POSAO, NAKON ŠTO SU PROŠLI PROGRAM!

Nezaposlenost ne utječe samo na ekonomski i socijalni status pojedinca. Ona utječe na njegovo cjelokupno fizičko i psihičko zdravlje. Pogađa i njegovu obitelj, ali i širu društveni zajednicu. Najvažniji znanstveni nalazi o utjecaju i posljedicama nezaposlenosti na psihološko zdravlje su: anksioznost, depresija, nezadovoljstvo životom, napetost, snižavanje samopoštovanja, osjećaj beznađa i druga emocionalna stanja.

Što je Autogeni trening donio polaznicima, nezaposlenim osobama?

Autogeni trening, kao jedan od izuzetno jednostavnih alata psihosocijalne podrške, osnaživanja i razvoja mekih tranverzalnih vještina pomažu pojedincima da se lakše nose sa svim izazovima s kojima se suočavaju u svom privatnom i poslovnom životu: povećava samopouzdanje, sigurnost, asertivnost, lakše odlučivanje, poboljšava meke socijalne vještine: interpersonalne, komunikacijske, prezentacijske i pregovaračke vještine te ostale meke vještine, unaprjeđuje međusobne odnose, privatne i/ili poslovne i čini osobu odvažnijom i kreativnijom. Autogeni trening poboljšava koncentraciju, usredotočenost i pamćenje i doprinosi kvalitetnijem donošenju odluka i rješavanje problema.

Tijekom edukacijskog programa, uz paletu dobivenih znanja osoba uči kako upravljati stresom i konfliktima, kako uravnotežiti fizičko i psihičko zdravlje bez obzira na pritiske okoline, kako u poslovnom tako i u privatnom životu, kako povećati razinu motivacije i energije u svakodnevnom djelovanju, kako se nositi s raznim životnim ulogama, zauzeti za sebe, (p)ostati siguran, samopouzdan i samosvjestan, kako s više energije i motivacije živjeti svakodnevnicu, kako smjelo, kreativno i odlučno želje provesti u stvarnost djelujući s vlastitim sposobnostima, potencijalima i talentima.

Stoga je jedan od specifičnih ciljeva projekta bio pružanje socijalne usluge psihosocijalne podrške te provedba ciljanih programa za razvoj i unapređenje mekih i transverzalnih vještina kroz obuku o znanjima autogenog treninga ciljanim skupinama nezaposlenih osoba.

Rezultati projekta vidljivi su u pozitivnim promjenama na individualnom, obiteljskom, institucionalnom nivou te na području šire društvene zajednice, grada Petrinje. Polaznici programa osnažili su svoje intelektualne i bihevioralne kapacitete i poboljšali psihofizičko zdravlje. Važna komponenta ovog programa je i emocionalno osnaživanje koje je često zanemareno u institucionalnim uslugama, a u provedbi projekta postignuto je individualnim pristupom tijekom obuke, posvećivanjem pažnje pojedincu i prilagođavanjem rada njegovim individualnim potrebama. Time su polaznici postali zdraviji, motiviraniji i ravnopravniji članovi društva s jasno izraženim stavovima i mogućnošću zauzimanja za sebe.

Tijekom projekta u evidenciji HZZ-a bilo je 35 polaznika, a mimo evidencije HZZ-a još 14 polaznika sa statusom nezaposlene osobe i tražitelja posla. Na kraju projekta u evidenciji HZZ-a bilo je 15 nezaposlenih osoba koje su prošle program manje tj. 42,9% polaznika iz evidencije HZZ-a se zaposlilo. To je izuzetno dobar rezultat i konkretan pokazatelj pozitivnog utjecaja razvoja mekih transverzalnih vještina i znanja i tehnika Autogenog treninga u procesu traženja posla i zapošljavanja. Posebice uzimajući u obzir kontekst odvijanja projekta u uvjetima smanjene poslovne aktivnosti, a time i mogućnosti za zapošljavanje zbog utjecaja pandemije.

Natrag na vrh

16. veljače 2022.

ANKETNO ISTRAŽIVANJE POLAZNIKA: REZULTATI

Svrha ovog istraživanja bila je ispitati depresiju, anksioznost i stres, njihovu povezanost s pojedinim mjerilima pojma o sebi (integritet, samoefikasnost, samopoštovanje, optimizam – pesimizam), utjecaj zadovoljstva životom i viđenje smisla životom na simptome depresivnosti, anksioznosti i stresa te utjecaj znanja i tehnika Autogenog treninga na ta stanja. Planirano je da se istraživanje provede kao longitudinalno istraživanje, na istim polaznicima i s identičnim anketnim upitnikom, prije obuke Autogenog treninga te nakon obuke Autogenog treninga, kako bi se mjerio utjecaj Autogenog treninga na spomenuto. Naime, prema podacima Britanskog društva za autogeni trening, postoji više od 3000 znanstvenih studija koje dokazuju učinkovitost AT-a po cjelokupno psihofizičko zdravlje. Provedba ovog istraživanja imala je za cilj doprinijeti cjelokupnoj toj bazi s lokaliziranim podacima i istraživanjem na području Hrvatske.

U istraživanju su sudjelovali polaznici edukacije s područja grada Petrinje: starije osobe dobi od 65 godina, odrasle osobe s invaliditetom, djeca i mladi u dobi do 24 godine starosti, nezaposleni, uključujući dugotrajno nezaposlene, stručnjaci koji rade sa ciljanim skupinama (starijim osobama, osobama s invaliditetom, djecom i mladima te nezaposlenim) te stanovnici grada Petrinje, različite dobi i socijalnog statusa.

Rezultati istraživanja

U ulaznom anketnom istraživanju je sudjelovalo 64 sudionika, od toga 8 muškaraca i 56 žena od 22 do 68 godina. Sudionici na upitniku koji mjeri depresiju, anksioznost i stres postižu rezultate gdje se najviše izražava stres, depresija pa anksioznost no sve je u razini prosjeka. Također, na skalama koje mjere samopoštovanje, smisao života, optimizam i pesimizam, zadovoljstvo životom, integritet, opću samo efikasnost postižu prosječne rezultate dok na skali percipirane nekompetentnosti postižu nešto slabije, odnosno sudionici pokazuju određenu sumnju u osobnu kompetentnost i sposobnost. Zbog nemogućnosti provedbe izlaznog anketnog istraživanja, na istom uzorku ispitanika, uslijed problema migracija i raseljenosti nastalih potresom i Covid pandemijom, isto nije provedeno.

Izlazna anketa je, uslijed navedenih vanrednih okolnosti, modificirana i usmjerena na subjektivne rezultate i zadovoljstvo polaznika. Obrađeni rezultati pokazuju da je prosječna ocjena dobivenom edukacijom 9,76 (na skali od najmanje ocjene 1 do najveće ocjene 10), a 82,4% ispitanih, nakon završene edukacije, ocjenjuje da će im znanja i tehnike Autogenog treninga pomoći u životu.

Na pitanja otvorenog tipa kojima su ocjenjivali edukaciju, ispitanici su pozitivno ocjenjivali stečena znanja i iskustvo, citiramo: „najbolje uloženo vrijeme u mom životu“, „trening je došao u najboljem mogućem trenutku za mene“, „naučili su me kako još više cijeniti život, svaki dan koji nam je dan, kako hodati svojom dvosmjernom ulicom“, „danas sretnija, zadovoljnija, mirnija, opuštenija, uspješnija osoba“, „AT mi je otvorio životne vidike, pokazao srž života, te naučio kako riješiti životne probleme i kako živjeti bez stresa i bavljenja filozofiranjem. Treningom sam stekla veliko samopouzdanje. Samo poštovanje samog sebe a i drugog.“, „nama je došlo kao dar s neba. Prije potresa su nas voditelji pripremili za najteži izazov iz kojeg smo, nadam se, svi izašli puno jači i sigurniji“…

Upitnike su obradili Ivana Bektaš, mag.psych. i mr.sc. Dubravko Žigman.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na završnoj konferenciji projekta, 11. veljače 2022.

Projektni tim zahvaljuje svima na sudjelovanju.

Natrag na vrh

16. veljače 2022.

PROJEKTNIM PARTNERIMA URUČENA INFORMATIČKA OPREMA

Za potrebe provedbe edukacijskog programa za različite ciljane skupine u Petrinji, glavne aktivnosti projekta, nabavljena su četiri kompleta informatičke opreme. Jedan komplet čini prijenosno računalo i projektor. Po završetku projektnih aktivnosti svakom od uključenih partnera - Udruzi za promicanje informatike, kulture i suživota IKS iz Petrinje, Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni ured Sisak ostaje po jedan komplet na trajno korištenje. Četvrti komplet ostaje nositelju projekta – Hrvatskom društvu za autogeni trening, hipnozu i terapiju. Na završnoj konferenciji održanoj 11. veljače u Petrinji, svoj komplet je dobio HZZ PU Sisak. Udruzi IKS komplet je uručen nešto ranije, a 16. veljače laptop i projektor dobio je i treći partner Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna.

Natrag na vrh

16. veljače 2022.

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA

U petak, 11. veljače, uz veliki interes i odaziv medija, u Centru novog života u Petrinji, održan je drugi dan završne konferencije projekta. Zbog ograničenog prostora i epidemioloških mjera završna konferencija je održana kao dvodnevno događanje. Prvi dan konferencije održan je u subotu 5.02.2022.

Prisutnima se na početku događanja obratila, ispred Grada Petrinje, Zlata Jajčinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Jajčinović je istaknula važnost udruga u širenju mreže socijalnih usluga i zahvalila svim uključenim u provedbu projekta na trudu i svemu što su ovim projektom učinili za građane Petrinje.

Ana-Mari Šerfezi, koordinatorica projektnih aktivnosti i voditeljica autogenog treninga i Dubravko Žigman, autor projekta, voditelj autogenog treninga i volonter Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju u nastavku konferencije predstavili su specifične ciljeve projekta, tijek provedbe projekata i ostvarene rezultate.

„Mi smo izabrali grad Petrinju i naš se projekt zove „Život nas uvijek voli, Petrinja“. Projekt je počeo 19. lipnja 2020. godine i traje 20 mjeseci odnosno do 19. veljače ove godine. Vrijednost samog projekta je 1.467.338 kuna, a s nama kao nositeljima projekta sudjelovali su i vrlo važni partneri bez kojih ovo ne bi bilo moguće izvesti. Partneri su: Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota (IKS), Hrvatski forum protiv raka dojke „Europa Donna“ i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Sisak, podružnica Petrinja. Uz partnere, u projektu su sudjelovali i prijatelji projekta iz lokalne zajednice, a to su: Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, Petrinjski radio i Portal 53.“ - započeo je ovom izjavom središnji dio konferencije Dubravko Žigman.

Specifični ciljevi projekta, podsjetio je, bili su:

 • pružanje socijalne usluge psihosocijalne podrške te provedba ciljanih programa za razvoj i unapređenje mekih i transverzalnih vještina kroz obuku o znanjima autogenog treninga ciljanim skupinama nezaposlenih osoba,
 • pružanje usluga i programa socijalnog uključivanja kroz obuku o znanjima autogenog treninga koji doprinose razvijanju i usmjeravanju interesa djece i mladih na nova područja, jačanju osobnih kompetencija i socijalnih vještina, a u cilju prevencije socijalnog isključivanja,
 • pružanje socijalne usluge psihosocijalne podrške te provedba ciljanih programa za razvoj i unapređenje mekih vještina kroz obuku o znanjima autogenog treninga ciljanim skupinama (starije osobe, odrasle osobe s invaliditetom, stanovnici grada Petrinje),
 • jačanje kapaciteta stručnjaka za provedbu aktivnosti unaprjeđenja i pružanja socijalnih usluga i programa ciljanim skupinama.

Ostvareni rezultati

U projekt su ukupno bila uključena 194 stanovnika grada Petrinje /planirano 184/, različitih ciljanih skupina: stanovnici grada Petrinje, neovisno o dobi i socijalnom statusu – 52 polaznika /planirano 50/, nezaposleni, uključujući i dugotrajno nezaposlene – 40 polaznika /planirano 40/, mlađi od 25 godina – 47 polaznika /planirano 40/, stručnjaci koji rade s ranjivim skupinama – 24 polaznika /planirano 24/, osobe s invaliditetom – 21 polaznika /planirano 20/, osobe starije od 54 godine – 10 polaznika /planirano 10/.

U provedbi edukacijskih aktivnosti bilo je uključeno 7 voditelja autogenog treninga, certificiranih od strane Njemačkog društva za autogeni trening i Društva za unaprjeđenje autogenog treninga iz Beča, članova Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju.

Održano je ukupno 100 edukacijskih susreta /planirano 64/, a u provedbi projekta bilo su uključena 4 volontera koja su u projekt utkala ukupno 680 volonterskih sati /planirano 2 volontera i 224 volonterska sata/.

Rezultati projekta vidljivi su u pozitivnim promjenama na individualnom, obiteljskom, institucionalnom nivou te na području šire društvene zajednice, grada Petrinje.

Svi polaznici koji su prošli program stekli su cjeloživotna znanja i vještine s kojima će moći prevenirati i riješiti mnoštvo životnih izazova bez potrebe za intervencijama raznih stručnjaka što je nedvojbeno najznačajniji rezultat i najveći doprinos održivosti projekta.

Polaznici programa osnažili su svoje intelektualne i bihevioralne kapacitete i poboljšali psihofizičko zdravlje. Važna komponenta ovog programa je i emocionalno osnaživanje koje je često zanemareno u institucionalnim uslugama, a u provedbi projekta postignuto je individualnim pristupom tijekom obuke, posvećivanjem pažnje pojedincu i prilagođavanjem rada njegovim individualnim potrebama. Time su polaznici postali zdraviji, motiviraniji i ravnopravniji članovi društva s jasno izraženim stavovima i mogućnošću zauzimanja za sebe.

42,9% polaznika iz evidencije HZZ-a se zaposlilo, što je ocijenjeno izuzetnim rezultatom!

Stručno osoblje je sudjelovanjem u programu nadogradilo svoja stručna znanja i vještine, te dobilo prostor i vrijeme za rad na osobnom samo razvoju. Ovim se ojačao kapaciteti stručnjaka u vidu jačanja empatije, razvoja komunikacijskih vještina te širenja psihosocijalnih znanja koja će im trajno pomagati u svakodnevnom radu, čime se omogućio kvalitetniji pristup korisnicima i njihovim životnim potrebama. Svojim primjerom širenjem stečenih iskustava u svojim stručnim krugovima pozitivno će djelovati na ostale institucije unutar grada, lokalne zajednice ili županije.

„Mi smo im došli u pravom trenutku. Autogeni trening im je jako puno pomogao. Imali smo prije tjedan dana posjet prethodnih polaznika koji su bili toliko zahvalni i rekli da ne znaju kako bi sve ovo s potresom i pandemijom prošli bez znanja i alata koje su edukacijom stekli. U svim tim uvjetima ljudi su pronalazili posao, poboljšali si zdravlje i dobili samopouzdanje. Bilo bi zanimljivo da ste ih mogli vidjeti na početku projekta i sad kada sa smiješkom na licu nose sa izazovima.“ – istaknula je Ana-Mari Šerfezi.

Ostvareni pokazatelji i rezultati projekta, uključujući i kampanju za senzibiliziranje javnosti, pripremljeni su i podijeljeni prisutnima i u pisanom formatu.

U završnom dijelu konferencije partnerima i Prijateljima projekta, bez kojih provedba projekta ne bi bila moguća, uručene su zahvalnice.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici- novinari i snimatelji i/ili video-novinari ukupno 7 medija, kojima se i ovim zahvaljujemo: Petrinjski radio/Portal53, Radio Quirinus, Radio Banovina, TV Banovina, Trend TV, HINA i N1 televizija!

Evo kako je u pisanom i audio formatu konferenciju popratio Quirinus portal:

https://quirinusportal.com/2022/02/odrzana-zavrsna-konferencija-projekta-zivot-nas-uvijek-voli-petrinja/

Nakon formalnog dijela konferencije, razgovori i razmjena iskustva nastavljeni su u neformalnom druženju uz prigodan catering.

Natrag na vrh

09. veljače 2022.

VOLONTIRANJE - NAVIKA SRCA, GRAĐANSKA VRLINA I PRILIKA ZA NOVE KOMPETANCIJE: DOPRINOS VOLONTERA PROVEDBI NAŠEG PROJEKTA

U publikaciji Volontiranje: prilika za nove kompetencije, izdavanje koje je sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, citira se Gospodarsko i socijalno vijeće Ujedinjenih naroda i navodi da je volontiranje „ i navika srca i građanska vrlina“. U posljednjem je desetljeću volontiranje prepoznato kao aktivnost od interesa za Hrvatsku „koja dovodi do poboljšanja kvalitete života, izgradnje socijalnog kapitala, osobnog razvoja, aktivnog uključivanja osoba u društvena zbivanja te razvoja humanijeg i ravnopravnijeg demokratskog društva“.

Svi organizatori volontiranja u Hrvatskoj, obvezni su, na temelju Pravilnika o sadržaju izvješća o obavljenim uslugama i aktivnostima organizatora volontiranja (Narodne novine, broj 9/18), Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, podnijeti godišnje Izvješće o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja. Izvješće se podnosi putem on-line aplikacije za izvješća organizatora volontiranja. Prema zadnjim dostupnim, objedinjenim i obrađenim podacima za 2020. godinu (prijave za 2021. su još u tijeku), u Hrvatskoj je ukupno 48 386 volontera odradilo ukupno 2 819 655 sati za dobrobit zajednice. Broj prijavljenih volontera smanjen je za 25%, a broj sati volontiranja smanjen je za 7% u odnosu na 2019. godinu. Ovo smanjenje vezano je uz vanredne okolnosti lockdown-a i pandemije. Iako zabilježeni podaci o broju volonterskih sati imaju određenu snagu, oni su samo dio zabilježenih volonterskih sati: valja podsjetiti da se, prema podacima Ujedinjenih naroda, 70% volonterskog rada ne odvija kroz formalizirane oblike i putem organizatora volontiranje, već kao neformalna pomoć ljudi za ljude unutar lokalne zajednice.

U našem projektu planirano je sudjelovanje dva volontera s ukupnim brojem od 224 sata. Ova ciljana vrijednost tijekom provedbe projekta višestruko je premašena: u provedbi projekta sudjelovala su četiri volontera s ukupno odrađenih 680 sati! Iako su i neke druge ciljane vrijednosti projekta premašene, niti jedna ne ostvaruje ovoliko veliki porast od više od 300% - čestitamo i zahvaljujemo našim volonterima!

Novi Zakon o volonterstvu na snazi je od 31.07.2021. Možete ga pogledati ovdje i više saznati o volonterstvu i uvjetima organiziranja i uključivanja u volonterske programe.

Natrag na vrh

08. veljače 2022.

ZAPOČELA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA

U subotu, 5. veljače, održan je prvi dan završne konferencije projekta. U radu konferencije sudjelovali su voditelji edukacija, polaznici te predstavnica partnerske organizacije - Udruge IKS iz Petrinje. Na konferenciji su predstavljeni ostvareni rezultati, podijeljene diplome polaznicima edukacija Autogenog treninga, a od strane polaznika podijeljena iskustva nakon višemjesečnog korištenja stečenih znanja i tehnika autogenog treninga. Nakon formalnog dijela konferencije, razgovori i razmjena iskustva nastavljeni su u neformalnom druženju uz prigodan catering.

Bilo je inspirativno, podržavajuće i nadasve korisno iskustvo za nas. Hvala na ljubavi, strpljenju i uloženom trudu - riječi su jedne od polaznica kojima sažima cjelokupno iskustvo sudjelovanja.

Trening je došao u najboljem mogućem trenutku za mene! AT je najbolje uloženo vrijeme u mom životu! Hvala našim trenerima na trudu, profesionalnosti i na svim znanjima koja su nam dali i naučili nas kako živjeti i voljeti život, svaki dan koji nam je dan, kako hodati svojom dvosmjernom ulicom. Hvala Vam na ljubavi, hvala Vam od srca na svemu što ste nam dali jer zbog Vas sam danas sretnija, zadovoljnija, mirnija, opuštenija, uspješnija osoba! – način je na koji je druga polaznica opisala promjene koje je izazvalo sudjelovanje u projektu i stečena znanja i alati AT-a.

Kad je 2019. godine stvaran projekt „Život nas uvijek voli, Petrinja“, na papiru, i prijavljivan na natječaj Europskog socijalnog fonda, nitko od njegovih autora nije slutio u kakvim će sve okolnostima krenuti 19. lipnja 2020. godine s provedbom: pandemija, lockdown, potres u Petrinji; multiplicirani i dugotrajni stres života u izvanrednim okolnostima, dugotrajne posljedice virusa i socijalnog distanciranja po cjelokupno tjelesno i mentalno zdravlje, nove ozbiljne životne odluke s dalekosežnim posljedicama… U tom trenutku, trenutku stvaranja projekta, mislilo se na, nakon 2020. godine s pravom možemo staviti navodnike, „uobičajene“ životne izazove, kako smo i napisali - Uspješno nošenje sa izazovima modernog načina života istinsko je umijeće koje se pokazuje ključnim za zdravo i sretno življenje pojedinca, obitelji i šire društvene zajednice. Iako postoje dokazano učinkovite tehnike i alati psihosocijalne podrške i osnaživanja pojedinaca koji mogu pomoći, oni su većem dijelu stanovnika nedostupni u njihovoj lokalnoj sredini s obzirom na nedostatno i neravnomjerno razvijenu mrežu socijalnih usluga u zajednici u Republici Hrvatskoj. Navedeno se, provedbom ovog projekta na području grada Petrinje, značajno i pozitivno mijenja.

Međutim, ti „izazovi modernog života“ od 2020. godine poprimili su neslućene nove formate. Ipak, ostvareni rezultati, među kojima i najdragocjenije izjave polaznika, pokazuju da su znanja i alati AT-a koje su tijekom provedbe projekta stekla 194 polaznika s područja grada Petrinje, pomogli i uspješnijem nošenju i s novim izazovima i novonastalim vanrednim okolnostima življenja.

U sljedećih nekoliko dana nastavit ćemo objavljivati izjave polaznika koje najbolje opisuje stečeno iskustvo, njegovu valorizaciju i primjenu u svakodnevnom životu. Izjave su dio provedene ankete među polaznicima.

Konferencija se održava u kontejnerskom naselju „Centar novog života“ u Petrinji, a zbog ograničenosti prostora i epidemioloških mjera, održava se u dva dijela. Konferencija se nastavlja 11. veljače u 13 sati.

Natrag na vrh

04. veljače 2022.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA: NAJAVA DOGAĐANJA

Završna konferencija našeg projekta održat će se u subotu, 5.02., s početkom u 10 sati te u petak, 11.02., s početkom u 13 sati. Konferencija će se održati u dvorani Poslovnih zona Petrinja, u kontejnerskom naselju. Zbog ograničenog prostora i epidemioloških mjera završna konferencija će se održati kao dvodnevno događanje. U radu konferencije će sudjelovati predstavnici nositelja projekta HDAHT-a, predstavnici projektnih i predstavnici Prijatelja projekta, predstavnici Grada Petrinje, polaznici edukacija te predstavnici medija. Na konferenciji će biti predstavljeni ostvareni rezultati projekta te podijeljene zahvalnice partnerskim i prijateljskim organizacijama koje su doprinijele uspješnoj provedbi projekta i ostvarenju svih planiranih indikatora, unatoč vanrednim okolnostima pandemije COVID 19 i potresa. Osim navedenog, predstavit će se i rezultati provedenog znanstvenog istraživanja, vezanih za autogeni trening kao alata psihosocijalne podrške i osnaživanja.

Natrag na vrh

28. siječanj 2022.

I POSLJEDNIH NEKOLIKO MJESECI AUTOGENI TRENING I DALJE DOSTUPAN GRAĐANIMA PETRINJE KROZ REDOVITO ODRŽAVANJE GRUPA ZA UNAPRJEĐENJE

Nakon uspješno završene osnovne edukacije o znanjima i tehnikama autogenog treninga, koju su u godini dana, od kolovoza 2020. do kolovoza 2021. godine, godini dana izvanrednih okolnosti, uspješno prošla 194 stanovnika s područja grada Petrinje, različitih dobi i statusa, među kojima i velik broj najranjivijih društvenih skupina: nezaposlenih osoba, osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, projektne aktivnosti nastavljene su redovitim održavanjem grupa za unaprjeđenje, na lokacijama u Petrinji, kad je to epidemiološka i post-potresna situacija dozvoljavala, i virtualno, kad živi susreti voditelja AT-a i polaznika, zbog pandemije nisu bili mogući.

Na susretima su se ponavljala i proširivala znanja naučena na edukaciji, radio se zajednički vođeni trening, odgovaralo na pitanja, polaznici su dijelili svoja iskustva s primjenom znanja u raznim situacijama i vrlo često pohvaljivali se kako su mnoge situacije uspješno riješili primjenom stečenih znanja i tehnika. Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika samorazvoja i samopomoći koja pomaže postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje za djelovanje u svim situacijama. Iskustva, izjave i nasmijana lica sudionika grupa za unaprjeđenje s područja grada Petrinje to potvrđuju.

Kako slika govori više od tisuću riječi, pogledajte kako je to izgledalo.

Natrag na vrh

23. srpanj 2021.

KRENULA EDUKACIJA ZA NOVU GRUPU POLAZNIKA. UKUPAN PLANIRANI BROJ OD 184 POLAZNIKA VEĆ SADA PREMAŠEN!

U utorak, 20. srpnja, krenula je edukacija o znanjima i tehnikama autogenog treninga za novu grupu upisanih polaznika. Novu grupu čini 13 polaznika, pripadnika najranjivijih društvenih skupina: nezaposlenih osoba, osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi. Edukacija se održava u prostoru partnera na projektu, HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja, dva puta tjedno, u ukupnom trajanju od 20 sati, a vodi je naša certificirana voditeljica autogenog treninga Ana-Mari Šerfezi. Edukacija je ključna aktivnost našeg projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“. Financirana je iz Europskog socijalnog fonda i za krajnje polaznike, stanovnike grada Petrinje, je besplatna.

Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika samorazvoja i samopomoći koja pomaže postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje za djelovanje u svim situacijama. U projektu je planirano obuhvatiti edukacijom 184 osobe s područja grada Petrinje, ali, zbog cjelokupne vanredne situacije, broj polaznika koji su prošli ili prolaze kroz program edukacije o znanjima, alatima i tehnikama autogenog treninga, sa zadnjom novoupisanom grupom, dosegnuo je 193. Sljedeća grupa kreće početkom rujna, a edukacija će se održavati u novouređenom privremenom prostoru Udruge IKS.

Partnerska podrška HZZ-a i Udruge IKS kroz osiguravanje prostora za održavanje edukacija te komuniciranje mogućnosti prema potencijalnim polaznicima bila je za realizaciju ovih edukacija u srpnju ključna. Dragi partneri, hvala vam!

Natrag na vrh

19. srpanj 2021.

ZAVRŠAVAJU EDUKACIJE O AUTOGENOM TRENINGU ZA ZADNJE DVIJE GRUPE UPISANIH POLAZNIKA, ZAPOČINJE NOVA

Ovih dana održavaju se završne edukacije o znanjima, alatima i tehnici autogenog treninga za 24 stanovnika grada Petrinje koji su se upisali početkom srpnja u edukacijski program našeg projekta financiran sredstvima Europske unije.

Nakon uspješno održanog uvodnog informativnog predavanja 2. srpnja 2021., u prostoru partnera na projektu HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja, o znanjima i tehnikama autogenog treninga za zainteresirane stanovnike grada Petrinje i medijske podrške projektu, broj prijavljenih polaznika premašio je predviđenu veličinu grupe te su formirane dvije grupe: jedna s održavanjem nastave u prostoru HZZ-a, Turkulinova 21, a jedna u kontejnerskom naselju, u prikladnom prostoru dva spojena klimatizirana kontejnera. Program su vodile naše certificirane voditeljice autogenog treninga Ana-Mari Šerfezi (HZZ) i Ana Vučić (kontejnersko naselje). Među polaznicima većinu su činili nezaposleni stanovnici grada Petrinje i osobe starije životne dobi. Nastava se održavala dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, u ukupnom fondu od 20 edukacijskih sati. Svim polaznicima koji su uspješno završili program i sada mogu samostalno primjenjivati stečena znanja i alate voditelji su i dalje na raspolaganju, kroz grupnu i individualnu podršku u primjeni naučenog.

Broj Petrinjaca koji su prošli program kroz naš projekt ovime se povećavao 156 (u 2020. godini) na ukupno 180 polaznika. Ukupno je kroz projekt planirano obuhvatiti edukacijom 184 osoba, ali, zbog cjelokupne vanredne situacije, broj će biti premašen, čime će se većem broju stanovnika omogućiti pristup autogenom treningu kao jednostavnoj, učinkovitoj, znanstveno i medicinski priznatoj tehnici samorazvoja i samopomoći koja pomože postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje za djelovanje u svim situacijama.

U utorak, 20. srpnja kreće nova grupa u koju će se uključiti većim dijelom osobe s invaliditetom. Edukacija će se održavati dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, na adresi Turkulinova 21, u prostoru partnera na projektu HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja.

Natrag na vrh

5. srpanj 2021.

ODRŽANO UVODNO PREDAVANJE ZA NOVI CIKLUS EDUKACIJE O AUTOGENOM TRENINGU, PRVA GRUPA POPUNJENA!

U petak je u prostoru projektnog partnera, HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja, Turkulinova 21 održano uvodno informativno predavanje o znanjima i tehnikama autogenog treninga za zainteresirane stanovnike grada Petrinje. Pozivu se odazvao veći broj nezaposlenih stanovnika grada Petrinje te jedan dio i ostalih stanovnika grada. Nakon informacija o programu edukacije i dokazanim pozitivnim učincima autogenog treninga na cjelokupno psiho-fizičko zdravlje, dobivenih tijekom predavanja od naših certificiranih voditelja autogenog treninga Ana-Mari Šerfezi i Dubravka Žigmana, a posebno nakon svjedočanstava dviju polaznica koje su prošle godine prošle edukaciju i koje su s prisutnima podijelile svoja iskustva o tome koliko su im dobivena znanja i alati donijele pozitivne promjene u nošenju sa svim životnim problemima i izazovima, u program edukacije novog ciklusa, koji kreće sutra, 6. srpnja, prijavilo se 14 polaznika! Grupa je popunjena, a edukacija će se održavati utorkom i četvrtkom od 9 do 14 sati, u prostoru HZZ-a, Turkulinova 21.

Zahvaljujemo svima na odazivu i sudjelovanju, a posebno Petrinjskom radiju i Portalu53 na najavi i praćenju događanja. Tekst Portala53 sa svjedočanstvima onih koji su program prošli možete pročitati na poveznici http://portal53.hr/pocinje-novi-ciklus-autogenih-treninga-u-sklopu-projekta-zivot-nas-uvijek-voli-petrinja/

U tijeku su upisi u drugu grupu koja kreće 20. srpnja. Edukacija ukupno po grupi traje 20 sati, financirana je iz Europskog socijalnog fonda i za polaznike je besplatna. U programu mogu sudjelovati svi punoljetni stanovnici grada Petrinje, a u slučaju većeg broja zainteresiranih prednost imaju nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi.

Natrag na vrh

30. lipanj 2021.

POZIV STANOVNICIMA GRADA PETRINJE NA UVODNO INFORMATIVNO PREDAVANJE O AUTOGENOM TRENINGU 2. SRPNJA U 11 SATI, TURKULINOVA 21

U petak, 2. srpnja, s početkom u 11 sati, održat će se u prostoru HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja, Turkulinova 21, Petrinja, jednosatno uvodno informativno predavanje o znanjima i tehnikama autogenog treninga za zainteresirane stanovnike grada Petrinje. Cilj predavanja je dati više informacija o autogenom treningu i potaknuti ih na sudjelovanje u programu obuke. Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnici samorazvoja i samopomoći koja nam pomože postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje nas za djelovanje u svim situacijama. Predavanje je uvodno događanje vezano za edukaciju koja počinje 6. srpnja, prva grupa, i 20.srpnja, druga grupa, u prostoru HZZ-a, Turkulinova 21, utorkom i četvrtkom od 9 do 14 sati. Edukacija ukupno po grupi traje 20 sati i za polaznike je besplatna. U programu mogu sudjelovati svi punoljetni stanovnici grada Petrinje, a u slučaju većeg broja zainteresiranih prednost imaju nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi.

Natrag na vrh

29. lipanj 2021.

KREĆU GRUPE AUTOGENOG TRENINGA ZA NEZAPOSLENE – UVODNO, INFORMATIVNO PREDAVANJE 2.07., PRVA GRUPA VEĆ SLJEDEĆI TJEDAN

Prvi put u Hrvatskoj, Europska unija, koja je kroz fondove EU dosada financirala velik dio različitih edukativnih programa za nezaposlene u cilju poboljšavanja njihove pozicije na tržištu rada, kroz naš projekt, projekt „Život nas uvijek voli, Petrinja“, za nezaposlene stanovnike grada Petrinje financira provedbu edukacijskog programa Autogenog treninga!

Prva grupa kreće 6. srpnja, a druga grupa 20. srpnja. Edukacija će se održavati u prostoru partnera na projektu, HZZ PU Sisak, Ispostava Petrinja, na adresi Turkulinova 21, Petrinja, utorkom i četvrtkom od 9 do 14 sati, u ukupnom trajanju od 20 sati po grupi, uz pridržavanja važećih epidemioloških mjera. Edukaciju će provoditi naši voditelji certificirani od strane Njemačkog društva za autogeni trening i Društva za unaprjeđenje autogenog treninga iz Beča. Edukaciju financira Europska unija stoga je ona za sve sudionike besplatna. Edukacija je namijenjena svim zainteresiranim nezaposlenima, bez obzira na njihovu dob i vrijeme trajanja nezaposlenosti. Po završenoj edukaciji polaznici dobivaju certifikat koji sve veći broj poslodavaca prepoznaje, cijeni i dodatno boduje kod evaluacije tražitelja posla i njihovih životopisa.

Uvodno informativno predavanje s više detalja o programu održat će se 2.07. na istoj adresi, Turkulinova 21, od 11 do 12 sati.

U mješovitim grupama koje su prošle godine održane za građanstvo u prostoru Hrvatskog doma i Udruge IKS u Petrinji, partnera na projektu, među 156 polaznika bilo je i 14 nezaposlenih osoba koje su uspješno završile edukacije. Od njih 14, 7 njih, odnosno 50% ukupnog broja nezaposlenih koji su prošli edukacijski program AT-a, je dobilo stalni ili povremeni posao u vrlo kratkom roku nakon završetka programa i to u izvanrednim uvjetima smanjene gospodarske aktivnosti, zbog epidemije i zbog potresa, što je vrlo konkretan i provjerljiv pokazatelj učinkovitosti primjene stečenih znanja i alata Autogenog treninga u području rada i zapošljavanja.

Što Autogeni trening donosi polaznicima, nezaposlenim osobama?

Autogeni trening jedan je od izuzetno jednostavnih alata psihosocijalne podrške, osnaživanja i razvoja mekih tranverzalnih vještina koji pomažu pojedincima da se lakše nose sa svim izazovima s kojima se suočavaju u svom privatnom i poslovnom životu: povećava samopouzdanje, sigurnost, asertivnost, lakše odlučivanje, poboljšava interpersonalne, komunikacijske, prezentacijske i pregovaračke vještine te ostale meke vještine, unaprjeđuje međusobne odnose, privatne i/ili poslovne i čini osobu odvažnijom i kreativnijom. Autogeni trening poboljšava koncentraciju, usredotočenost i pamćenje i doprinosi kvalitetnijem donošenju odluka i rješavanje problema.

Tijekom edukacijskog programa, uz paletu dobivenih znanja osoba uči kako upravljati stresom i konfliktima, kako uravnotežiti fizičko i psihičko zdravlje bez obzira na pritiske okoline, kako u poslovnom tako i u privatnom životu, kako povećati razinu motivacije i energije u svakodnevnom djelovanju, kako se nositi s raznim životnim ulogama, zauzeti za sebe, (p)ostati siguran, samopouzdan i samosvjestan, kako s više energije i motivacije živjeti svakodnevnicu, kako smjelo, kreativno i odlučno želje provesti u stvarnost djelujući s vlastitim sposobnostima, potencijalima i talentima.

Tehnika se jednostavno uči. Polaznici ne leže na podu, već sjede na stolicama. Sastoji se od brzih i jednostavnih vježbi koje se primjenjuju u svim životnim okolnostima i u bilo koje vrijeme. Primjenjuje se samostalno, odnosno, nakon što osoba pod stručnim vodstvom usvoji tehniku, zna i može sama sebi pomoći u različitim životnim situacijama, u situacijama u kojima se na bilo koji način promijenilo njeno dotadašnje stanje. Rezultat toga je da takav pojedinac u svom poslovnom okruženju bolje upravlja stresom, povećava svoju produktivnost i uvelike smanjuje izostanke s posla zbog manjeg broja zdravstvenih problema, što je korisno, koliko za njega osobno, toliko i za tvrtku u kojoj je zaposlen.

Što Autogeni trening donosi organizacijama i zašto ga sve više prepoznaju i cijene?

AT organizacijama donosi pozitivan utjecaj na ostvarenje ukupnih poslovnih rezultata kroz veću produktivnost zaposlenika i veću konkurentnost za tržištu, samouvjereno i kvalitetno komuniciranje sa suradnicima i klijentima, poboljšane vještine pregovaranja, poboljšane rezultate u prodaji, poboljšanu izvedbu, prijateljsko radno okruženje, kvalitetno funkcioniranje u timu, smanjeno izostajanje s posla i slično. Poslodavci sve više prepoznaju i cijene AT zato što on pomaže njihovim zaposlenicima da održe fizičko i psihičko zdravlje bez obzira na pritiske okoline i konkurencije, smanje razinu stresa, anksioznosti, bolesti i bolovanja i povećaju samopouzdanje, poboljšaju komunikacijske sposobnosti i postignu bolje međusobne odnose.

Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika samorazvoja i samopomoći primjenom koje se uči nositi sa svakodnevnim stresom i zahtjevima života u svim životnim dobima i svim životnim okolnostima. U primjeni više od 100 godina, a utemeljio ju je Johannes Heinrich Schultz (1884.–1970.) svestrani je njemački liječnik opće medicine, dermatolog, neurolog, psihijatar i psihoterapeut. Vrijednost metode AT-a, učinkovitost i područje primjene dosada su prepoznati u medicini, psihologiji, psihoterapiji, sportu, obrazovanju, gospodarstvu, umjetnosti, svakodnevnom životu.

Rezultati projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“ unutar kojeg je provedba edukacije o Autogenom treningu jedna od ključnih aktivnosti, bit će vidljivi u pozitivnim promjenama na individualnom, obiteljskom, institucionalnom nivou te na području šire društvene zajednice, grada Petrinje. Svi polaznici koji prođu AT program osnažit će se i steći cjeloživotna znanja i vještine s kojima će moći prevenirati i/ili samostalno rješavati izazove životnih situacija, čime će se poboljšati svi aspekti njihovog života: od socijalnog uključivanja preko radnih sposobnosti i samostalnosti do mogućnosti stvaranja i održavanja kvalitetnijih odnosa: poslovnih i privatnih. privatnih, uz dugoročno očuvanje cjelokupnog psihofizičkog zdravlja, što je nedvojbeno najznačajniji rezultat i najveći doprinos održivosti projekta.

Prijave i upisi

Prijave i upisi on line u rubrici Termini. Prijave su moguće i na telefon 091 781 0161 na koji se od projektnog tima može dobiti i više dodatnih informacija, za one potencijalno zainteresirane, a koji neće biti u mogućnosti sudjelovati na uvodnom predavanju 2. srpnja.

Natrag na vrh

17. svibanj 2021.

SVJETSKI POZNAT HRVATSKI MOREPLOVAC I JEDRILIČAR MLADEN ŠUTEJ GOSTUJUĆI U EMISIJI „NEDJELJOM U DVA“ AUTOGENI TRENING OCIJENIO KLJUČNIM ZA SVOJ PRVI PRELAZAK ATLANTIKA, SAM U JEDRILICI, 1982. GODINE

U jučerašnjoj emisiji „Nedjeljom u dva“ gost Aleksandra Stankovića bio je najpoznatiji hrvatski jedriličar Mladen Šutej. Mladen Šutej jedrenjem se bavi od 1974. godine, šest je puta oplovio Atlantik i dva puta Pacifik, a kad bi se sve nautičke milje zbrojile, nekoliko puta je oplovio Zemlju. Autor je šest knjiga i brojnih televizijskih putopisnih emisija.

U prvom dijelu emisije, govoreći o svom prvom velikom poduhvatu na jedrilici Hir 3 1982. godine, koji je ukupno trajao godinu dana, tamo i nazad, i koji ga je proslavio, Šutej je na Stankovićevo pitanje što smatra ključnim za uspjeh tog poduhvata, iskreno odgovorio - Autogeni trening.

Naime, na samom početku puta, Šutej se nenadano suočio s činjenicom da će, ukoliko želi ostvariti svoju želju i plan, a nakon tri godine uloženih u pripremu, prvi put morati ploviti sam, i to u svom prvom i najvećem poduhvatu preko Atlantika. Na samom početku puta, neplanirano ga je napustio partner i Šutej se našao pred velikom nepoznanicom i suočio s odlukom – nastaviti sam, što nikada nije radio i što traži drugačija tehnička svojstva jedrilice od onih koje je imao Hir 3 i sasvim druga postupanja od plovidbe u višečlanim posadama, posebice zbog drugotrajnosti puta i režima spavanje/jedrenje ili odustati od svog plana i puta kojem se neizmjerno veselio.

Kako je za sebe u emisiji rekao, nije čovjek koji lako odustaje od svojih planova i snova i odlučio je sve pokušati kako bi put, makar i sam, nastavio dalje. Usidrio je u prvoj luci i sljedeća se dva mjeseca intenzivno pripremao za samostalno jedrenje Atlantikom. U sklopu priprema, osim što su se određene preinake morale napraviti i na samoj jedrilici, pripremao je i samog sebe: pročitao je više od 10 knjiga u kojima su svoja iskustva opisivale osobe koje su same jedrile i dvije knjige o autogenom treningu. Upravo ove zadnje dvije i znanja i alate autogenog treninga ocijenio je ključnim za uspjeh poduhvata. Naravno, i tri godine pripreme i navigacija bile su važne, ali Šutej upravo ključnim vidi znanja i alate koje mu je pružio Autogeni trening.

Ovo je još jedna potvrda učinkovitosti Autogenog treninga kad je u pitanju uspješno nošenje sa svim izazovima koje nam život donosi: pomaže nam postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje nas za djelovanje u svim situacijama. Emisiju možete u cijelosti pogledati na HRTi emisije na zahtjev.

Stanovnici grada Petrinje imaju mogućnost da znanja Autogenog treninga nauče i usvoje ne iz knjiga već direktno od voditelja Autogenog treninga certificiranih od strane Njemačkog društva za autogeni trening i Društva za unaprjeđenje autogenog treninga iz Beča, uz podršku Europskog socijalnog fonda i projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“. Dosada je ukupno 156 stanovnika grada Petrinje iskoristilo tu mogućnost.

Upisi u nove grupe su u tijeku. Prijave putem online obrasca na našoj web stranici u rubrici Termini ili na telefon +385 91 781 0161.

HIR 3 je jedrilica koja je preplovila sva svjetska mora uključujući i zloglasni rt Horn. Na njoj je snimljeno 25 epizoda dokumentarca ‘Jedrima oko Svijeta’, a Mladen Šutej napisao je dvije knjige s tih plovidbi: ‘Izazov Atlantika’ i ‘Jedrilicom oko Cape Horna’. Preživjela je i bomdardiranje dubrovačke marine 1991. godine. U novu zajedničku avanturu, na put oko svijeta, nakon što ju je 4 godine obnavljao, uspješno je odjedrila, jedrila i dojedrila s sa Sašom Fegićem i posadom iz Malog Lošinja 2018. -2020. godine.

Natrag na vrh

19. travnja 2021.

OTVORENE PRIJAVE ZA 12. GRUPU POLAZNIKA KOJA KREĆE 3.05. ONLINE

Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, 100% prirodna, znanstveno i medicinski priznata tehnika (samo)pomoći uz koju učimo jednostavnije živjeti i lakše se nositi sa svim životnim okolnostima. U primjeni je gotovo 100 godina u medicini, psihologiji, psihoterapiji, sportu, obrazovanju, gospodarstvu, umjetnosti, svakodnevnom životu, a osmislio ju je njemački psihijatar. Jednom naučena, postaje dragocjena cjeloživotna vještina samopomoći. Nema identificiranih nuspojava. Prema podacima Britanskog društva za autogeni trening, postoji više od 3000 znanstvenih studija koje dokazuju učinkovitost AT-a po cjelokupno psihofizičko zdravlje. Može ga raditi svatko. Iako se najčešće radi kod kuće, sama tehnika to ne uvjetuje i može se raditi u svim okolnostima: u pauzama na poslu, dok čekate u nekom redu, dok se vozite u javnom prijevozu… Najčešće se izvodi sjedeći na stolici, ali može se izvoditi i ležećem položaju ili u stojećem položaju. Poznato je da ima brojne pozitivne učinke na različita stanja, uključujući stanja anksioznosti, nesanice, depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja, kao i na mnoge tjelesne bolesti poput astme, hipertenzije, kolitisa, artritisa… Pomaže nam postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje nas za djelovanje u svim situacijama.

Edukacija traje ukupno 20 sati, kroz tri vikenda (petak, subota, nedjelja), a za 12. grupu izvodit će se online.

Provode je voditelji Hrvatskog društva za autogeni trening i hipnozu, certificirani od strane Njemačkog društva za autogeni trening i Društva za unaprjeđenje treninga iz Beča.

Prijave i/ili više informacija putem telefona ili putem online obrasca u rubrici Termini. Podsjećamo da je edukacija za krajnje korisnike besplatna. U slučaju većeg broja prijava, prednost će imati najranjivije skupine: osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom i nezaposleni.

Natrag na vrh

16. travnja 2021.

PREDSTAVNICI PROJEKTNOG TIMA NA SASTANKU STOŽERA GRADA PETRINJE I KOORDINACIJE HUMANITARACA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Predstavnici Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju (Dubravko Žigman) i Udruge IKS (Tamara Jovičić), kao organizacija nositelja i partnera EU sufinanciranog projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“, sudjelovali su 9.04. na zajedničkom sastanku predstavnika Stožera Petrinje i predstavnika Koordinacije Humanitaraca Sisačko-moslavačke županije. Sastanak se održao u izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje na adresi Ulica braće Hanžek 19, II. kat, Mala vijećnica, a cilj sastanka bio je uspostaviti redovnu suradnju i koordinaciju aktivnosti na terenu na području Petrinja.

Gradonačelnik grada Petrinje, g. Dumbović, izrazio je dobrodošlicu te pohvalio inicijativu udruga za uspostavu lokalne koordinacije humanitaraca Petrinja, stavio na raspolaganje podršku gradskih službi i osoblja te dostupnost informacija o podnesenim zahtjevima građana kroz različite kanale za različite potrebe. Također je naglasio važnost uspostave koordinacije svih prisutnih partnera u razmjeni informacija s terena te zajedničkom pristupu rješavanja, ali i planiranja zajedničkih projekata koji će pridonositi dugoročno revitalizaciji područja Grada Petrinje i SMŽ.

Svi prisutni predstavili su organizacije koje zastupaju te aktivnosti koje provode redovito, ali i u kriznoj situaciji, sada.

Krajnji cilj je pripremiti procjenu potreba za područje Petrinje, sa zajedničkom humanitarnom strategijom za zbrinjavanje stanovništva pogođenim potresom i obnovu, kao i zajednički portfolio projekata Grada i organizacija civilnoga društva za područje Petrinje. To će biti dio sveobuhvatne procjene potreba, humanitarne strategije/obnove i katalog projekata za SMŽ, koje Koordinacija izrađuje s gradovima Petrinja, Sisak i Glina. Dokument će biti izrađen na hrvatskom i engleskom jeziku, i služit će kao temelj za mobilizaciju financijskih resursa za humanitarnu pomoć i obnovu od raznih donatora.

Natrag na vrh

12. travnja 2021.

GDJE SMO I KAD I KAKO DALJE?

U prošloj godini ukupno je 156 polaznika s područja grada Petrinje, kroz 11 grupa i pod vodstvom 7 voditelja Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju, certificiranih od strane Njemačkog društva za autogeni trening i Društva za unaprjeđenje treninga iz Beča, prošlo edukacijski program o autogenom treningu i usvojilo njegova znanja, tehnike i alate u sklopu našeg projekta.

Kad je 2019. godine stvaran ovaj projekt na papiru, nitko od njegovih autora nije slutio u kakvim će sve okolnostima krenuti 19. lipnja 2020. godine s provedbom: pandemija, lockdown, potres u Petrinji; multiplicirani i dugotrajni stres života u izvanrednim okolnostima, dugotrajne posljedice virusa po cjelokupno zdravlje, posebice središnji živčani sustav, dugotrajne posljedice po mentalno zdravlje, nove ozbiljne životne odluke s dalekosežnim posljedicama… U tom trenutku, trenutku stvaranja projekta, mislilo se na, nakon 2020. godine s pravom možemo staviti navodnike, „uobičajene“ životne izazove, kako smo i napisali Uspješno nošenje sa izazovima modernog načina života istinsko je umijeće koje se pokazuje ključnim za zdravo i sretno življenje pojedinca, obitelji i šire društvene zajednice. Iako postoje dokazano učinkovite tehnike i alati psihosocijalne podrške i osnaživanja pojedinaca koji mogu pomoći, oni su većem dijelu stanovnika nedostupni u njihovoj lokalnoj sredini s obzirom na nedostatno i neravnomjerno razvijenu mrežu socijalnih usluga u zajednici u Republici Hrvatskoj. Navedeno se, provedbom ovog projekta na području grada Petrinje, značajno i pozitivno mijenja. Međutim, ti „izazovi modernog života“ od 2020. godine poprimili su neslućene nove formate.

Gdje smo? Što se projekta tiče, točno na polovici provedbe. Obučili smo 156 stanovnika grada Petrinje korištenje znanja i alata Autogenog treninga u svim životnim situacijama kad osjete da im (za)treba dodatna podrška. I bili smo im podrška zadnja tri mjeseca kroz grupe podrške i dostupnost voditelja. Prema riječima polaznika, znanja koja su stekli i tehnika koju su naučili tijekom edukacije, izuzetno su im pomogli tijekom zadnjih mjeseci, da se osnaže i krenu dalje. Nadalje, u trenutku kad su osnovne životne potrebe stanovnika grada stavljene u prvi plan: smještaj, hrana, grijanje… organizirali smo i realizirali donaciju onog što je bilo navedeno kao najpotrebnije: grijalice, plinske boce, plinski rešoi…. Prilagodili smo edukacijski program online formatu.

Kontejnersko naselje „Novi život“ ovih dana poprima finalnu strukturu. I svojim imenom i sa svojim stanovnicima ide u susret najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu, noseći snažnu poruku ljubavi, snage i nade.

Mi krećemo s novim grupama kako bismo pružili mogućnost novim polaznicima da nauče i osjete snagu AT znanja i alata. Ostalo je 28 mjesta, a početak prve edukacije novog ciklusa planiran je za sredinu travnja. Edukacija će se održavati vikendom, on line, u ukupnom trajanju od 20 sati. Uključite se!

Volimo vas i tu smo za vas. Život nas uvijek voli, Petrinja.

S ljubavlju, vaši voditelji i članovi projektnog tima

Natrag na vrh

08. travnja 2021.

SASTANAK PROJEKTNIH PARTNERA U PETRINJI

U Petrinji se 7. travnja 2021. godine održao sastanak projektnih partnera projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“ – Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju i Udruge IKS na kojem su se sumirali rezultati postignuti nakon 10 mjeseci provedbe projekta u izvanrednim pandemijskim uvjetima te su se razmotrili načini realizacije projektnih aktivnosti u 2021. godini. Posebno se razmotrila mogućnost provedbe obuke o znanjima i tehnici autogenog treninga za najranjivije skupine stanovnika grada Petrinje: osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom i nezaposlene. Dogovorene su aktivnosti za period do kolovoza 2021. Njihova će realizacija uvelike ovisiti o epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi do ljeta 2021.

Natrag na vrh

31. siječnja 2021.

POKRENUTA GRUPNA ONLINE PODRŠKA POLAZNICIMA KOJI SU ZAVRŠILI AT

Pokrenuta je grupna online podrška polaznicima iz Petrinje koji su prošli AT program u 2020. godini. Grupni susreti podrške održavaju se online u terminima koje su grupe dogovorile sa svojim voditeljima.

Natrag na vrh

10. siječnja 2021.

IDEMO DALJE_ENERGIJA LJUBAVI JAČA OD BILO KOJE MAGNITUDE_

U prošloj godini ukupno je 156 polaznika s područja grada Petrinje prošlo edukacijski program o autogenom treningu i usvojilo njegova znanja, tehnike i alate u sklopu našeg projekta, u vrlo kratkom periodu i u izvanrednim uvjetima pandemije.

Od 29. prosinca za mnoge od nas više ništa nije isto. Sedam voditelja edukacije i dalje su bezrezervno i intenzivno u novonastalim okolnostima na raspolaganju svojim polaznicima i novostečenim prijateljima. Podršku im pružaju kroz individualne kontakte i grupne susrete. Svi zajedno, njih 163, pokazuju, kao i cijela Banovina i velik dio Hrvatske ovih dana, da je energija ljubavi jača od energije bilo koje magnitude.

Mene osobno su znanja autogenog treninga, koja smo naučili, spasila. Shvatila sam sve kao događaj. Idemo dalje. Život nas voli.😚 … napisala je jedna od polaznica na pokrenutoj grupi podrške na društvenoj mreži.

Idemo dalje. Život nas uvijek voli, Petrinja.

Natrag na vrh

07. siječnja 2021.

POMOĆ PETRINJI

Kao i veći dio stanovnika Hrvatske, početak 2021. godine članovi projektnog tima proveli su drugačije od prvotno planiranog. Prvi radni dan u novoj godini, 2. siječnja, bili su u Petrinji s prvom turom donacija u kupljenim stvarima, a dva dana kasnije ponovili su put. Popis potrebnih stvari usuglašen je s projektnim partnerom Udrugom IKS, koja je, iako su joj prostorije potpuno uništene u potresu, koordinirala, a većim dijelom i distribuirala na terenu prikupljene donacije. Osim članovima udruge IKS, ovim putem zahvaljujemo i svima koji su u akciji sudjelovali: članovima Hrvatskog društva za autogeni trening hipnozu i terapiju, svima koji su završili AT, članovima udruge Art of Living, zaposlenicima i studentima Tehničkog veleučilišta u Zagrebu te svima koji su sudjelovali na bilo koji način u ovim akcijama. Ukupno je kupljeno 212 plinskih grijalica, 42 plinska rešoa, 28 plinskih boca, 6 električnih grijalica te 20 kg hrane za pse.

Natrag na vrh

17. prosinca 2020.

ZAŠTITA MENTALNOG ZDRAVLJA U KRIZI: STRES, TJESKOBA, STRAH_POSTUPCI OSNAŽIVANJA I SAMOPOMOĆI_ POSTUPAK UMIRENJA UZNEMIRENIH OSOBA – AUTOGENI TRENING MEĐU PREPORUKAMA HRVATSKIH PSIHIJATARA I STRUČNJAKA ZA MENTALNO ZDRAVLJE

Klinika za psihijatriju Vrapče, Referentni centar Ministarstva zdravstva za psihosocijalne metode, Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremile su preporuke za zaštitu mentalnog zdravlja. Preporuke su objavljene pod naslovom „ Zaštita mentalnog zdravlja u krizi: stres, tjeskoba, strah – postupci osnaživanja i samopomoći-postupak umirenja uznemirenih osoba“.

Prema riječima autora publikacije iz Uvodnika „Preporuke za zaštitu mentalnog zdravlja u kriznim situacijama nastale su u vrijeme pandemije koronavirusa kako bismo pomogli stručnjacima i volonterima koji pružaju usluge psihosocijalne podrške u krizi, potom zdravstvenom osoblju za prevenciju sagorijevanja na radnome mjestu i građanima za samopomoć u prevenciji negativnih posljedica stresa, odnosno kako bismo pomogli svima onima koji se susreću s uznemirujućim, stresnim situacijama. U njihovoj izradi surađivali su stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja i javnog zdravstva kako bismo naglasili da je važno brinuti se o mentalnom zdravlju ne samo osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja, nego i svih građana, posebice u okolnostima kriznih situacija. (…)

U programu za očuvanje mentalnog zdravlja detaljno su opisani postupci koji pomažu u otklanjanju simptoma tjeskobe i stresa te pridonose pozitivnom mentalnom zdravlju i prevenciji bolesti. (…)

Smjernice također mogu koristiti i druge službe osim zdravstvenih, kao što je to primjerice policija, a također se mogu koristiti u okviru psihološke pomoći čovjeka čovjeku kada u bilo kojoj situaciji želimo smiriti uznemirenu osobu.“

Među preporukama istaknuto mjesto zauzima i tehnika autogenog treninga kojoj je posvećeno poglavlje pod naslovom „Autogeni trening za samopomoć u savladavanju negativnih posljedica stresa i u kontroli tjeskobe“. Evo kako su autori u uvodnom dijelu poglavlja opisali što je autogeni trening:

„ Autogeni trening je postupak relaksacije u kojem se usredotočenjem pozornosti na tijelo i tjelesne senzacije postiže stanje opuštenosti tijela i psihe koje povoljno djeluje na mentalno i fizičko zdravlje. Postupak je u medicinu uveo njemački liječnik i psihijatar J. H. Schultz. Osnovni učinak vježbanja autogenog treninga je smanjivanje i otklanjanje tjeskobe. Učinkovitost metode potvrđena je tijekom dugogodišnje primjene u medicini kod različitih psihičkih i tjelesnih poremećaja kao i kod osoba u stresu.“

Cjeloviti dokument preporuka dostupan je na poveznici: Link

Natrag na vrh

10. prosinca 2020.

U 2020. GODINI ZAPOČELO ISTRAŽIVANJE U SKLOPU PROJEKTA ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA O UTJECAJU AT-A NA MENTALNO ZDRAVLJE

Mentalno zdravlje i dugotrajne post-COVID posljedice ovih su dana sve prisutnija tema, a potpuni i djelomični lockdown imenica i činjenica koja nam obilježava i oblikuje svakodnevnicu i mijenja navike. Tome se pridružuje i druga traumatizacija kojoj svjedočimo u Hrvatskoj izazvana potresima. I dok je kratkotrajni stres prirodna reakcija organizma na pojavu opasnosti i može pomoći stvarajući uvjete za opcije: bori se ili bježi, dugotrajna izloženost stresu ostavlja nesagledive posljedice po cjelokupno psihofizičko zdravlje. Višemjesečna vanredna situacija COVID 19 pandemije uz zabilježene brojeve oboljelih i umrlih, koji iz dana u dan rastu, nosi sa sobom i niz sve vidljivijih posljedica po psihičko zdravlje: povećanu anksioznost, depresiju i nesanicu, a sve više se govori i o PTSP-u uzrokovanom pandemijom. Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika pomoću koje učimo lakše se nositi sa svim životnim okolnostima i izazovima.

Kako bi se doprinijelo povećavanju baze znanstvenih istraživanja o utjecaju AT-a na mentalno zdravlje, u sklopu projekta Život na uvijek voli, Petrinja pokrenuto je znanstveno istraživanje.

Svrha pokrenutog istraživanja je ispitati povezanost simptoma depresije, anksioznosti i stresa s pojedinim mjerilima pojma o sebi (integritet, samoefikasnost, samopoštovanje, optimizam – pesimizam). Također se istražuje postoji li utjecaj zadovoljstva životom i viđenje smisla životom na simptome depresivnosti, anksioznosti i stresa. Cijelo istraživanje podijeljeno je u dvije etape: prije obuke Autogenog treninga te nakon obuke Autogenog treninga i proteka vremena kako bi se mjerio i utjecaj Autogenog treninga na spomenuta mjerila i simptome. U istraživanju sudjeluju osobe s područja Petrinje: starije osobe dobi od 65 godina nadalje, odrasle osobe s invaliditetom, djeca i mladi u dobi do 24 godine starosti, nezaposleni, uključujući dugotrajno nezaposlene, stručnjaci koji rade sa ciljanim skupinama (starijim osobama, osobama s invaliditetom, djecom i mladima te nezaposlenim), stanovnici grada Petrinje.

Istraživanje provodi tim psihologa Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju u sklopu projekta Život nas uvijek voli, Petrinja, a rezultati će biti objavljeni krajem 2022. godine.

Natrag na vrh

16. studeni 2020.

MENTALNO ZDRAVLJE U FOKUSU PRAĆENJA I BORBE PROTIV PANDEMIJE COVID 19 – U ŽELJI DA BUDE JAČA PODRŠKA NAJRANJIVIJIM SKUPINAMA, SADA KAD IM JE TO NAJPOTREBNIJE, ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA ULAZI U VIRTUALNU DIMENZIJU

Mentalno zdravlje ovih dana sve više postaje temom stručnih i znanstvenih rasprava, a i sve je prisutnija tema u medijima.

Lockdown - „nametanje strogih ograničenja za putovanja, društvenu interakciju i pristup javnim prostorima" - imenica i činjenica koja je 2020. obilježila i definirala živote mnogih ljudi širom svijeta i koju je Collins Dictionary upravo ovih dana proglasio za riječ godine, i kontekst cjelokupne situacije pandemije, postaje sve jasnije, ostavljaju ozbiljne i dugoročne posljedice na mentalno zdravlje. Osim pojačanih verbalnih ispada, obiteljskog nasilja i ostalih oblika nasilja, i manje agresivni, ali ne i manje opasni oblici poput povećane anksioznosti, depresije i nesanice sve prisutniji su ne samo kod ljudi koji se čuvaju i nastoje izbjeći zarazu, već, pokazuje to i najnovije istraživanje Sveučilišta Oxford, i kod onih koji su bolest, naizgled, uspješno preboljeli. Naime, mnogi pacijenti koji prežive COVID-19 bit će u većem riziku od razvoja mentalnih bolesti, rekli su u ponedjeljak, 10. studenog, psihijatri, nakon što je veliko istraživanje otkrilo da se kod 20 posto zaraženih koronavirusom dijagnosticira psihički poremećaj u roku od 90 dana i da se kod onih koji se naizgled uspješno oporave od zaraze, anksioznost, depresija i nesanica javljaju kao najčešći post-COVID 19 simptomi.

Iako je naš projekt već ostvario gotovo sve planirane i ciljane pokazatelje te ga je u dva mjeseca uspješno završilo više od 150 stanovnika grada Petrinje, ipak postoje skupine pod povećanim rizikom kojima je u ovim izazovnim vremenima psihosocijalna podrška izuzetno i najviše potrebna, a strah od zaraze ih veže za ograničeni zatvoreni prostor vlastitog doma ili sobe u organiziranom smještaju te nisu u mogućnosti sudjelovati u programu u standardnom obliku obuke o znanjima i alatima autogenog treninga.

Svjestan važnosti trenutka i uvjeren u snagu alata, Život nas uvijek voli, Petrinja čini važni iskorak, ulazi u online dimenziju i dolazi k vama: program autogenog treninga prilagodit će i izvesti online upravo zbog svih vas kojima je podrška sada, a ne dogodine, ili za dvije, tri godine, najpotrebnija. U Hrvatskom društvu za autogeni trening, hipnozu i terapiju potaknuti smo zahtjevom trenutka i potrebom da se pruži psihosocijalna podrška najranjivijim i najizoliranijim društvenim skupinama, onima koji su sami i usamljeni, izolirani i uplašeni u svojim domovima ili u organiziranom smještaju socijalne skrbi, bez mogućnosti direktnih kontakata s obitelji, prijateljima i/ili rodbinom .

U tijeku je proces prilagodbe prenošenja znanja i tehnika autogenog treninga novom online formatu. Prva grupa kreće početkom prosinca, program će zadržati ukupni fond od 20 sati, raspoređenih tijekom tri tjedna. Prijave su u tijeku na eu.autogenitrening.hr/termini.

Pripremite se i osnaženi uđite u 2021. godinu.

Natrag na vrh

12. listopada 2020.

FRONTLINE DJELATNICI U BORBI S COVID 19 i AUTOGENI TRENING

Uspješno nošenje s izazovima modernog načina života istinsko je umijeće koje se pokazuje ključnim za zdravo i sretno življenje pojedinca, obitelji i šire društvene zajednice. Osim izazova modernog načina života, ove godine njima se pridružuje i pandemija COVID 19 dodatno povećavajući dozu nesigurnosti, straha, stresa i bolesti kod svih. Posebice su povećanoj dozi straha, stresa i odgovornosti izloženi frontline djelatnici u borbi s pandemijom: zdravstveni radnici, socijalni radnici, djelatnici humanitarnih organizacija, djelatnici sustava socijalne skrbi, čistačice i spremačice, nastavno osoblje u školama, djelatnici u ugostiteljstvu i trgovini. Osim straha od zaraze, bolesti i smrti, sebe i/ili svojih najbližih, povećan je strah i od gubitka posla, smanjenja ili potpunog gubitka prihoda zbog velikog broja tvrtki koje propadaju ili slabijeg punjenja državnog proračuna. Jesen u koju smo ušli i sa strepnjom čekali, još uvijek je puna nepoznanica.

Brojkama novozaraženih ovih dana ne treba dodatnih tumačenja, već promjena ponašanja i primjena novih praksi. Iako postoje dokazano učinkovite tehnike, znanja i alati psihosocijalne podrške i osnaživanja pojedinaca koji mu mogu pomoći, oni su većem dijelu stanovnika Hrvatske nedostupne.

Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika pomoću koje učimo lakše se nositi sa svim životnim okolnostima i izazovima. U primjeni je gotovo 100 godina u medicini, psihologiji, psihoterapiji, sportu, obrazovanju, gospodarstvu, umjetnosti, svakodnevnom životu. Utemeljio ju je njemački liječnik Johannes Schultz 1928. godine. Počasni predsjednik HDATHT-a je dr. Heinrich Wallnöfer, posljednji živući učenik J. H. Schultza.

Autogeni trening posebno je koristan i u svijetu se primjenjuje kao podrška djelatnicima zanimanja s povećanom izloženošću stresu: vatrogascima, policajcima, pilotima, specijalnim vojnim jedinicama i slično. Tijekom edukacijskog programa, uz paletu dobivenih znanja osoba uči kako upravljati stresom i konfliktima, kako uravnotežiti fizičko i psihičko zdravlje bez obzira na pritiske okoline, kako u poslovnom tako i u privatnom životu, kako povećati razinu motivacije i energije u svakodnevnom djelovanju, kako se nositi s raznim životnim ulogama, zauzeti za sebe, (p)ostati siguran, samopouzdan i samosvjestan, kako s više energije i motivacije živjeti svakodnevnicu, kako smjelo, kreativno i odlučno želje provesti u stvarnost djelujući s vlastitim sposobnostima, potencijalima i talentima.

U našem EU financiranom programu koji je za krajnje korisnike potpuno besplatan ostalo je još 60 mjesta za grupe u sljedećih nekoliko tjedana. Voljeli bismo kad bi se među polaznicima preostalih grupa našlo i više djelatnika iz prvih redova borbe s COVID 19.

Upisi su u tijeku, a termini prvih sljedećih grupa su 12.10.2020. – 23.10.2020; 17.10.2020.- 8.11.2020. i 14.10.2020.- 28.10.2020. Nakon toga ostaju još tri grupe. Prijave putem online obrasca na našoj web stranici u rubrici Termini ili na telefon +385 91 781 0161.

Natrag na vrh

07. listopada 2020.

U SEDAM TJEDANA UKUPNO 124 OSOBE S PODRUČJA GRADA PETRINJE PROŠLE PROGRAM AUTOGENOG TRENINGA – OSTALO JOŠ SAMO 60 MJESTA!

Da stanovnici Petrinje imaju otvoren i pozitivan stav prema učenju, i cjeloživotnom učenju, ne dokazuje samo tradicija Učiteljske akademije, danas Učiteljskog fakulteta, duga gotovo 200 godina koja je sigurno na to imala utjecaj i namjeru započevši s radom davne 1821. godine. Petrinjci vole učiti i prepoznaju učenje kao važan element osobnog razvoja i rasta i to svakom pruženom prilikom iznova potvrđuju. Drago nam je da se i naš projekt našao u tom pozitivnom ozračju i da daje svoj doprinos tome.

Život nas stvarno uvijek voli, Petrinja!

Izuzetno nam je zadovoljstvo izvijestiti javnost da su od 24. kolovoza, kad su krenule prve upisane grupe polaznika, do danas, u samo sedam tjedna, u okruženju pandemije COVID 19 i održavanju programa u zatvorenim prostorima Hrvatskog doma i Udruge IKS, ukupno 124 osobe s područja grada Petrinje upisale i prošle edukativni program autogenog treninga i razvoja mekih transverzalnih vještina, ključne aktivnosti našeg projekta. U programu su sudjelovali i mladi i stari, nezaposleni, zaposleni, osobe s invaliditetom, stručnjaci koji rade s mladima, nezaposlenima, osobama s invaliditetom. Život nas uvijek voli, Petrinja je uključiv, inkluzivan projekt, otvoren svima. A uspješno završeni dosadašnji ciklusi pokazuju da uz odgovoran pristup i pridržavanje epidemioloških mjera COVID 19 nije nesavladiva prepreka. Hvala svima na ukazanom povjerenju.

S druge strane, naši voditelji, certificirani od strane Njemačkog društva za autogeni trening i liječničku hipnozu i Društva za unaprjeđenje autogenog treninga iz Beča svakom svojom novom grupom polaznika dokazuju da s pravom nose te certifikate.

U nekoliko sljedećih tjedana, kad kreću nove i posljednje grupe, prilika za sudjelovanjem u ovom edukativnom programu financiranom bespovratnim sredstvima Europske unije još uvijek postoji za ukupno 60 osoba, koliko je ostalo do ispunjenja od strane Europske unije odobrenih ciljanih vrijednosti broja polaznika.

Upisi su u tijeku, a termini prvih sljedećih grupa su 12.10.2020. – 23.10.2020; 17.10.2020.- 8.11.2020. i 14.10.2020.- 28.10.2020. Nakon toga ostaju još tri grupe. Ne propustite priliku, prijavite se putem online obrasca na našoj web stranici u rubrici Termini ili na telefon +385 91 781 0161.

Natrag na vrh

7. rujna 2020.

ZAVRŠIO PRVI CIKLUS BESPLATNIH EDUKATIVNIH RADIONICA AUTOGENOG TRENINGA, ZAPOČEO NOVI

Uz poštovanje svih epidemioloških mjera i prema planiranom rasporedu prošli tjedan završio je prvi ciklus besplatnih edukativnih radionica u kojem je sudjelovalo ukupno 54 polaznika. Ciljani pokazatelji projekta za skupinu djece već su ispunjeni, a za ostale skupine pokazatelji projekta se realiziraju, s obzirom na cjelokupnu neplaniranu epidemiološku situaciju s COVID 19, iznad svih očekivanja! Novi ciklus je krenuo ovaj tjedan, s jednom grupom koja ide tijekom radnog tjedna i drugom koja ide u terminima vikendom. Sljedeća prilika za sudjelovanjem stanovnicima grada Petrinje pruža se već 14. rujna i 21. rujna, kad kreću nove dvije grupe radnim danom te 26. rujna, kad kreće treća, vikend grupa. Stanovnici grada Petrinje prepoznali su priliku koju im pruža „Život nas uvijek voli, Petrinja“ i odlučili su je iskoristiti na najbolji mogući način – usvajajući cjeloživotna znanja i vještine koji će ih osnažiti i pomoći im u nošenju sa životnim izazovima vremena u kojem živimo. „Prekrasno iskustvo“ (S.K.), „Sviđa mi se smirenost i direktnost voditeljice kao i njezina spremnost na rješavanju konkretnih problema“ (D.J.E.), „Zadovoljna. Vidim i osjetim pomoć od primjene Autogenog treninga“ (M.O.) - samo su neki od finalnih dojmova nakon završenog prvog ciklusa radionica. Kako slika govori više od riječi, evo i malo atmosfere…

Natrag na vrh

18. kolovoza 2020.

PETRINJSKI RADIO I PORTAL53 POSTALI PRIJATELJI PROJEKTA „ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA“

Petrinjski radio, jedan od najstarijih radija u Hrvatskoj iza kojeg su desetljeća ispunjena radom i ljubavlju, i Portal53, više puta nagrađivani news portal, postali su prijatelji našeg projekta! U vrlo kratkom vremenu od njegova službenog početka, projekt već ima osim projektnih partnera i četiri draga prijatelja projekta: Gradsku knjižnicu i čitaonicu Petrinja, Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića Petrinja, Petrinjski radio i Portal53. Petrinjski radio, kako ističu njegovi djelatnici, nije samo institucija - njegovi djelatnici žive za svoj grad i njegove ljude, a upisom na listu Prijatelja projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“ još jedanput su to i dokazali. Kao prijatelji projekta Petrinjski radio i Portal53 doprinijet će informiranju, podizanju svijesti, širenju znanja, izgradnji stavova i praksi kad je u pitanju uspješnije nošenje sa svim životnim izazovima i psihofizičko zdravlje stanovnika grada Petrinje. Kvalitetna komunikacija često čini presudnu razliku između uspjeha i neuspjeha u provođenju projektnih aktivnosti, a uloga lokalnih medija i lokalnih institucija u provođenju projekata važnih za lokalnu zajednicu dragocjena je i nezamjenjiva. Hvala vam, dragi prijatelji!

Natrag na vrh

3. kolovoza 2020.

KRENULI UPISI U BESPLATNE EDUKATIVNE PROGRAME PROJEKTA „ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA“ – DOPUSTI SEBI I POSTANI ZADOVOLJAN SAMIM SOBOM

Prve edukativne radionice u gradu Petrinji planirane su za provedu u nekoliko ciklusa/grupa:

/24. 08.- 4. 09. 2020./ 25. 08. - 10.09.2020./ 29.08.-13.09.2020./7.09.-18.09.2020./26.09..-11.10.2020./

Ukupno trajanje edukacije je 20 sati po svakoj grupi, a potencijalni polaznici sami biraju neki od ponuđenih termina. Radionice će se održavati u navedenim terminima nekoliko puta tjedno u prostoru Hrvatskog doma, Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja i u prostoru Udruge IKS. Potencijalnim polaznicima nudi se i više različitih dnevnih termina, u prijepodnevnim ili poslijepodnevnim terminima, kako bi dolazak mogli uskladiti sa svojim ostalim dnevnim obavezama. U radionice se mogu upisati svi punoljetni stanovnici grada Petrinje. Sudjelovanje je za krajnje korisnike besplatno.

Upisi i više informacija o programu mogući su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja, u Udruzi IKS, putem web obrasca http://eu.autogenitrening.hr/termini i http://eu.autogenitrening.hr/kontakt, ili na broj telefona +385 91 7810 161.

Natrag na vrh

10. srpnja 2020.

PROJEKT „ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA“ DOBIO PRVE PRIJATELJE PROJEKTA

Iskreno prijateljstvo temelji se na povjerenju, podršci i međusobnom uvažavanju. Već u prvom mjesecu provedbe projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“ stekli smo prve Prijatelje projekta: Gradsku knjižnicu i čitaonicu Petrinja i Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića Petrinja. Kao nezaobilazno mjesto cjeloživotnog učenja, rasta i osobnog razvoja Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja ukazala je povjerenje i dala podršku provedbi projekta uključivši se u informativne aktivnosti prema krajnjim korisnicima i osiguravajući prostor za održavanja radionica. OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, s druge strane, uvijek je u svojoj dugog tradiciji prepoznavala važnost kvalitetnih izvannastavnih aktivnosti i programa za osobni razvoj djece i njihovu uspješnu socijalizaciju. Kao Prijatelj projekta daje mogućnost roditeljima svojih učenika da se upoznaju s projektom i uključe svoju djecu u radionice prilagođene dječjem uzrastu. Temelj rada i samog programa dječjih radionica rad je na samopouzdanju, samopoštovanju, prihvaćanju sebe, izražavanju emocija i odgovornosti, a dio aktivnosti projekta namijenjen je i jačanju osobnih i stručnih kapaciteta nastavnika i stručnog osoblja kako bi nadogradili znanja i razvili transverzalne vještine potrebne na njihovim radnim mjestima.

LISTA PRIJATELJA PROJEKTA

Natrag na vrh

19. lipnja 2020.

PROJEKTU „ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA“ ODOBRENO FINANCIRANJE IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA – POTPISOM UGOVORA KREĆE PROVEDBA

HDATHT

Ministar Ministarstva rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, kao predstavnik Upravljačkog tijela i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar kao predstavnik Posredničkog tijela razine 2 - s jedne strane i Hrvatsko društvo za autogeni trening, hipnozu i terapiju HDATHT kao prijavitelj projekta, s druge strane, potpisali su dana 19. lipnja 2020. ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda projektu „Život nas uvijek voli, Petrinja“ u ukupnom iznosu od 1.467.338,00 HRK. Provedba projekta trajat će 20 mjeseci, a u nju će biti uključeno najmanje 187 osoba s područja grada Petrinje, različite životne dobi, socio-ekonomskog i zdravstvenog statusa. Za njih će se organizirati niz besplatnih edukativnih radionica s ciljem osnaživanja, poboljšanja psihofizičkog zdravlja te provedbe ciljanih programa za razvoj i unapređenje socijalnih, mekih transverzalnih vještina. Osim stanovnika grada Petrinje, dio edukativnog programa namijenjen je i stručnjacima za provedbu aktivnosti unaprjeđenja i pružanja socijalnih usluga i programa ciljanim skupinama u cilju jačanja njihovih kapaciteta.

„Drago nam je što nam je pružena mogućnost da kroz provedbu ovog projekta stanovnicima grada Petrinje učinimo dostupnijim znanja i alate koji doprinose psiho-fizičkom zdravlju, socijalnim odnosima i sveukupnoj kvaliteti života.“ ističu iz HDATHT.

Uz HDATHT-a koji je nositelj projekta, u provedbu projekta uključeni su kao projektni partneri i HZZ Područni ured Sisak, Udruga IKS iz Petrinje te Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna.

Natrag na vrh